O prezidentské sídlo je zájem. Lánským zámkem během prvního měsíce prošla tisícovka návštěvníků

Měsíc od zavedení komentovaných prohlídek vnitřních prostor zámku Lány navštívila památku více než tisícovka lidí. O zámek v Lánech je tak největší zájem ze všech nově otevřených prohlídkových okruhů Správy Pražského hradu (SPH). O zpřístupnění rozhodla ještě minulá správa Hradu.

Reprezentační patro areálu Lánského zámku, které je pro veřejnost otevřeno vůbec poprvé v historii, navštívilo během března 1167 návštěvníků. „Nové prohlídkové okruhy Správa Pražského hradu nabízí od 1. března. O ten na zámku v Lánech je jednoznačně největší zájem,“ řekl zástupce ředitele tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Fučík.

Podle dřívějších slov předchozího ředitele Správy Pražského hradu Jana Nováka jsou prohlídky zaměřené zejména na české návštěvníky. „Zvláštní pozornost věnujeme památce T. G. Masaryka a zámku Lány jako sídlu hlavy státu,“ řekl dříve pro deník Právo Novák.

Za prohlídku samotného zámku návštěvníci zaplatí vstupné, bez zpoplatnění je však možné navštívit okolní park.

Správa Pražského hradu ale otevřela i další prostory. Novinkou jsou komentované prohlídky v areálu Pražského hradu v doprovodu průvodců a kurátorů. 

„Druhým nejnavštěvovanějším nově zpřístupněným prostorem je Katedrála svatého Víta zblízka. Tam během března zavítalo 174 návštěvníků,“ řekl Petr Fučík. Trasa této prohlídky zahrnuje celé přízemí Katedrály svatého Víta, Královskou hrobku a Svatováclavskou kapli.

Předchozí vedení si slibovalo vyšší výdělky

Bývalý ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák dříve přiznal, že kromě zatraktivnění prostor pro návštěvníky hrají roli i finance. „Vyšší náklady na provoz a inflace nás nutí hledat dodatečné zdroje příjmů. Volíme cestu zlepšení a rozšíření služeb pro návštěvníky,“ řekl Novák pro deník Právo.

Podle Správy Pražského hradu je na vyhodnocení zatím brzy. „Nové prohlídkové okruhy jsou v provozu teprve od začátku března a zatím není ještě možné vyhodnotit jejich finanční přínos,“ uvedl Fučík. Zároveň dodal, že rozhodnutí o vytvoření nových okruhů i s jejich zdůvodněním bylo dílem minulého vedení správy.

Fučík též upozornil, že finance z prohlídek slouží pouze jako vedlejší příjem. „Prohlídky s profesionálním průvodcem jsou a vždy budou doplňkovou službou, a nikoliv tou hlavní, díky které se získají finanční prostředky na rekonstrukce budov, investice a podobně,“ dodává Fučík.

Nejnavštěvovanějším prohlídkovým okruhem je i nadále standardní okruh Pražského hradu. Ten zahrnuje katedrálu svatého Víta, Starý královský palác, baziliku svatého Jiří a Zlatou uličku. Využíván je zejména zahraničními turisty. Jen za březen ho navštívilo přes 93 tisíc návštěvníků.