Nová oddělení a víc zákroků. Kraj představil podobu plánované nemocnice ve Zlíně

Hejtman Jiří Čunek (KDU–ČSL) představil krajským zdravotníkům vize týkající se nové nemocnice ve Zlíně. V plánu má také debaty s veřejností. Investiční záměr na výstavbu zařízení by měl být hotov na konci února. Schválit by ho mělo mimořádné zastupitelstvo v březnu.

Hejtman Čunek se rozhodl s projektem nové nemocnice nejdřív seznámit primáře a vrchní sestry čtyř krajských nemocnic, následovat budou debaty se zdravotníky a veřejností ve Vsetíně, Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži. „Studie je téměř hotová, lékaři však ještě mohou vznášet připomínky,“ řekl Čunek.

Nová krajská nemocnice, jejíž výstavbu zvažuje Zlínský kraj ve Zlíně-Malenovicích, by měla rozšířit škálu medicínských zákroků. „V jednotlivých odbornostech by se mohly zavést nové technologie, postupy, principy péče,“ řekl primář novorozeneckého oddělení a náměstek léčebné péče Krajské nemocnice Tomáše Bati Jozef Macko.

Pediatrie a mamologie ano, popáleninové a kardiocentrum ne

V nové nemocnici by mohla být například pediatrická intenzivní péče, kvůli níž pacienti odjíždějí mimo kraj, a také mamologie. Díky moderním operačním sálům budou možné prakticky všechny operace. Zlínská nemocnice nyní například nedělá některé výkony hrudní chirurgie či traumatologické zákroky. „Potřebujeme mít specializovaný personál, techniku i dostatek pacientů. To je důvod, proč popáleninová medicína nebo kardiochirurgie tady nemá absolutně žádný význam, protože už v tuto chvíli kardiologická pracoviště v České republice mají trošku nouzi o pacienty,“ vysvětlil primář Macko. Nepočítá se také s transplantační medicínou.

Podle Jiřího Čunka pro výstavbu nemocnice mluví to, že by měla stát asi osm miliard korun a hotová by mohla být za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současné by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let. „Kraj je schopen na projekt ušetřit tři miliardy a vzal by si úvěr,“ řekl hejtman.

Vznikne nová čtvrť se vším všudy

Nová nemocnice by měla kapacitu asi 900 lůžek. „Nejde jen o samotnou stavbu, vznikne nová městská čtvrť se vším všudy,“ popsal architekt Miroslav Pospíšil. Nemocnice by měla stát mezi obytnou zástavbou a obchodním centrem u hlavní silnice. Hluk a prach z komunikace a ze strany od zástavby odcloní parkovací domy s kapacitou až 1400 míst, v nichž budou také prodejny a služby.

Na hlavní nemocniční objekt bude napojeno několik budov, od ambulantní po lůžkovou část. „Řazení není nahodilé, sleduje pohyb klientů a návštěvníků od nejfrekventovanějších provozů k nejklidnějším,“ řekl Pospíšil. Pacienti mířící do ambulancí se s hospitalizovanými nepotkají. Do areálu by mohla také zajíždět městská hromadná doprava, v plánu je i koridor či tunel spojující komplex s vlakovou dopravou. Počítá se také s plochou pro hotel či mateřskou školu.