Zlínský kraj počítá v příštím roce s vyrovnaným rozpočtem. Nejvíc peněz půjde do nemocnic

Zastupitelé Zlínského kraje schválili rozpočet na příští rok. Příjmy i výdaje dosáhnou téměř 12 miliard korun. Na investice uvolní hejtmanství bezmála jednu a půl miliardy. Pro rozpočet hlasovalo dvacet osm ze čtyřiceti přítomných zastupitelů. Zásadní objem investic, téměř 290 milionů korun, půjde do zdravotnictví.

Ve srovnání s letošním rokem by se měly celkové příjmy Zlínského kraje zvýšit asi o 1,4 miliardy korun. Téměř 7,9 miliardy korun mají být dotace, u kterých hejtmanství v rozpočtu zohlednilo nárůst přijatých peněz ze státního rozpočtu.

Vlastní příjmy kraje by příští rok měly být téměř 4,1 miliardy. U nich kraj předpokládá vyšší plnění zejména ve sdílených daních a splátkách návratných finančních výpomocí poskytnutých příspěvkovým organizacím.

Výdaje by měly být ve srovnání s letošním rokem vyšší o 915 milionů korun. Přímé dotace na vzdělávání budou podle návrhu rozpočtu zhruba šest miliard, více než miliardu dostanou poskytovatelé sociálních služeb. Na investice hodlá kraj dát skoro jednu a půl miliardy korun, kromě nových akcí chce financovat také rekonstrukce ve školství, zdravotnictví, kultuře, sociální oblasti a dopravě.

Nemocnice letos hospodařily se ziskem

Zásadní objem investic, celkem 288 milionů korun, půjde podle náměstka hejtmana Jiřího Sukopa (ANO) do zdravotnictví. „Největší investiční akce do zdravotnictví v příštím roce a následujícím roce budou v Uherskohradišťské nemocnici. Zásedně se zmodernizují budovy plicního oddělení a gynekologie. Celkový objem investice se pohybuje kolem 200 milionů korun,“ řekl Sukop. V Kroměřížské nemocnici se pak připravuje stavba magnetické rezonance a zásadní rekonstrukce operačních sálů.

Nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily na konci října se ziskem přes 160 milionů korun. Všechny čtyři krajské nemocnice měly kladný výsledek hospodaření. „Nejvyšší zisk vykázala Uherskohradišťská nemocnice, přes šedesát čtyři miliony korun,“ řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Přestože je schválený rozpočet vyrovnaný, hejtman Čunek už dříve avizoval, že by se mohlo kraji ve skutečnosti podařit uspořit až půl miliardy. „Ušetřené peníze by mohly být využity jako základ pro zvažovaný vznik nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích,“ řekl Jiří Čunek. Výstavbu nové nemocnice ve Zlíně, která přijde odhadem na 7,3 miliardy korun, krajští zastupitelé zatím neschvalovali. Hejtmanství však už zahájilo výkup potřebných pozemků.

Na projekt nemocnice ve Zlíně vznikne posudek

Zastupitelé kraje navíc schválili zpracování oponentního posudku k investičnímu záměru na výstavbu nové nemocnice ve Zlíně. Posudek má také porovnat plánovanou výstavbu nemocnice ve Zlíně-Malenovicích s variantou rekonstrukce areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, která je na opačné straně města.

Zpracování posudku navrhl opoziční zastupitel Tomáš Pajonka (Svobodní). „Buď se potvrdí, že nová nemocnice je nejlepší nápad, nebo se objeví body, které bude třeba dořešit. Uklidní to také veřejnost,“ řekl Tomáš Pajonk, podle kterého nejsou vyřešeny zejména finanční otázky. Podle hejtmana Čunka se tak může projekt nové nemocnice zdržet o několik měsíců. Bude podle něj také náročné dělat posudek na projekt, který je v republice ojedinělý; zcela nové nemocnice se staví zřídka. Samotnou investici do nové nemocnice by měli zastupitelé schvalovat v březnu příštího roku.

Opozice by omezila dotace soukromým firmám a PR

Opoziční zastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní) kritizoval také některé výdaje, se kterými kraj počítá. „Ubrali bychom peněz ze zbytných činností, jako je PR kraje a různé dotace s poměrně nulovým vlivem, třeba do soukromých firem. My bychom radši, aby tyto peníze šly do oprav krajského majetku, prioritně do zlepšení stavu komunikací,“ uvedl Pajonk.

Kraj v příštím roce nepočítá s čerpáním žádného úvěru. Naopak plánuje splátky úvěrů za 143 milionů korun.