Policisté přišli na libereckou radnici. Zajímají se o dva primátorovy náměstky

Do budov radnice v Liberci přišli ráno policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Potvrdil to i primátor města Jaroslav Zámečník (SLK) s tím, že důvod zásahu sdělit nemůže. Provoz na magistrátu to nijak neomezilo, otevřená zůstala všechna pracoviště. Podle zjištění ČT se kriminalisté zajímají o dva náměstky – Petra Žídka (ODS) a Jiřího Šolce (ANO). Šolc uvedl, že poskytoval policii součinnost při vyšetřování. Dodal, že není obviněn. Podle Deníku N je z trestných činů podezřelých celkem osm lidí.

„Byl jsem seznámen s tím, o co se jedná, ale podepsal jsem mlčenlivost jako statutární zástupce města. Dal jsem i souhlas, aby policie mohla vstoupit do našich informačních systémů,“ řekl Zámečník. Podle něj prohlédli kriminalisté několik kanceláří.

Zámečníkův náměstek Jiří Šolc měl velkou část dne nedostupný telefon, nakonec sdělil, že byli policisté u něj v práci i doma, protože si mysleli, že by tam také mohl mít nějaké dokumenty. „Nebylo mi sděleno žádné obvinění,“ řekl Šolc s tím, že tuší, čeho se policejní zásah týká. „Důležité je, že se to netýká mě,“ dodal.

Podle redaktorky ČT Jany Šrámkové přijelo na libereckou radnici zhruba třicet policistů. Nezasahovali přímo v kanceláři primátora, který uvedl, že se jej samotného kauza netýká. Kromě náměstka Šolce, který má v městské radě na starosti technickou správu a informační technologie, se detektivové zajímali i o náměstka pro majetkovou správu, sport a infrastrukturu Petra Žídka.

Policie přijela kromě radnice i do Liebiegovy vily, kde sídlí část agendy libereckého magistrátu, a do budovy S Tower. V ní sídlí vedení liberecké stavební firmy Syner, ale také odbor dopravy magistrátu.

„Mohu potvrdit, že v prostorách S TOWER probíhá šetření, ale nemám bližší informace,“ potvrdil mluvčí společnosti Syner Ondřej Paclt.

Opozice hovoří o mimořádném zastupitelstvu

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil, že útvar v úterý provádí úkony trestního řízení. „Podávání informací má vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem,“ uvedl. Miroslav Mareš z libereckého státního zastupitelství řekl, že zatím nelze k případu nic říci. „Nemohu sdělovat v této fázi žádné informace o průběhu trestního řízení,“ dodal.

Navenek nebylo patrné, že na liberecký magistrát dorazili policisté – přijeli civilními vozy. Šest civilních vozů policie stojí na parkovišti mezi historickou budovou radnice a poštou, další vůz policie je u Liebiegovy vily nad bývalou Textilanou. Zásahy neovlivnily ani činnost přepážkových pracovišť. „Běžný provoz funguje bez omezení,“ ujistila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Vedení radnice dopoledne zrušilo na odpoledne plánovanou novinářskou prohlídku interiéru bazénu, který čeká rekonstrukce za tři čtvrtě miliardy korun. Podle Kodymové to ale se zásahem policie nesouvisí. „Nemám žádnou informaci, že by to souviselo. Důvodem zrušení je nepřítomnost vedení města, prohlídka bude v náhradním termínu,“ dodala.

Část opozice bude chtít svolat mimořádné zastupitelstvo, pokud se ukáže, že obvinění směřují k politickému vedení města. „A budeme požadovat okamžitou rekonstrukci rady města,“ uvedl v prohlášení opoziční zastupitel za LOL Jindřich Felcman.