Nad Česko míří studená fronta. Meteorologové varují před silnými bouřkami

Meteoroložka ČT Tobolová: Přes Česko přejdou bouřky (zdroj: ČT24)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování pro úterní odpoledne a noc před silnými bouřkami. Ve středu odpoledne se vrátí a nejsilnější budou na východě, v noci na čtvrtek zeslábnou.

„Už dnes hrozí silné bouřky v podstatě kdekoli v Česku s výjimkou severních krajů, kde hrozba výskytu silných bouřek, nikoli bouřek obecně, není tak silná,“ avizovala v úterý meteoroložka ČT Barbora Tobolová. Výstraha platí od úterních 15:00 do středečních 6:00.

Na většině území republiky by bouřky mohly přinášet i úhrny srážek přesahující třicet milimetrů nebo krupobití. Místy by s bouřkami mohl přijít i nárazový vítr, někde i dosahující rychlosti sedmdesát kilometrů za hodinu.

„Studená fronta je zvlněná, takže její postup přes naše území bude poměrně pomalý. I v noci na zítřek se bouřky mohou vyskytovat a pravděpodobnost je spíš v jižní části území, kde spíš hrozí výskyt krupobití, přívalových lijáků nebo silných nárazů větru,“ uvedla Barbora Tobolová. Bouřky mají přes Česko postupovat směrem na východ.

Úterní bouřky, které meteorologové očekávají ve všech krajích s výjimkou Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého, mají doprovodit poryvy větru o síle až sedmdesát kilometrů v hodině a spadnout při nich může kolem třiceti milimetrů srážek. V noci srážky částečně přejdou do deště, který bude ojediněle vydatnější, uvedli meteorologové.

Krupobití pro východ republiky

Ve středu odpoledne se bouřky vrátí. V jižní polovině Čech opět s krátkodobými úhrny srážek kolem třiceti milimetrů a nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině. Na Vysočině a v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji budou bouřky ještě silnější. Při přívalovém dešti může spadnout kolem čtyřiceti milimetrů srážek, vítr v nárazech může dosáhnout až rychlosti devadesát kilometrů v hodině a můžou padat až dvoucentimetrové kroupy.

V noci na čtvrtek bouřky zeslábnou nejdříve v Čechách, poté i na Moravě a ve Slezsku. „V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu do čtvrtečního rána ale ojediněle spadnout 40 až 70 milimetrů srážek,“ doplnili meteorologové.

V souvislosti s tím upozorňují na možné rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve a vyvracet stromy, lze tedy očekávat škody na majetku, výpadky proudu nebo problémy v dopravě. Lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů.