Na Labi ve Štětí uhynuly stovky kilogramů ryb. Tamní papírny už únik neznámé látky přiznaly

Události ČT: V Labi kvůli neznámé látce uhynuly stovky kilogramů ryb (zdroj: ČT24)

Pravděpodobně kvůli úniku neznámé chemikálie z papírny ve Štětí na Litoměřicku uhynulo na řece Labi velké množství ryb, možná až stovky kilogramů. Rybářský svaz mluví o velkých škodách, podle něj uhynuli i padesátikiloví jedinci. Případ nyní vyšetřuje policie i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Papírna už únik zatím neznámé látky přiznala s tím, že se ve vodě výrazně změnilo pH. Neoficiálně se mluví o louhu. „Bylo to v dešťové kanalizaci. Kolegové na výpusti zaznamenali asi dvacet mrtvých ryb, což je nám velmi líto,“ uvedla mluvčí papírny Mondi Milena Hucanová. 

Úhyn však bude zřejmě mnohem rozsáhlejší. Rybáři předpokládají, že v chladném počasí většina kusů klesne ke dnu a vyplave až za dlouhou dobu. „Ryb se tady stahuje obrovské množství. Teď tady není ani šupina, předpokládáme, že většina je někde na dně,“ uvedl mluvčí severočeského rybářského svazu Jan Skalský.  

Údajně uhynuly až stovky kilogramů ryb

Ve Štětí v sobotu zasahovali také policisté, hasiči a ČIŽP. Na místě se zajišťovaly vzorky jak vody, tak uhynulých ryb, nyní se musí počkat na odborné vyjádření. Policie případ vyšetřuje pro poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti, řekla už v sobotu krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Oznámení o úhynu ryb na řece dostalo operační středisko policie v sobotu ve 12:20, podle serveru iROZHLAS.cz jich tam rybáři vylovili stovky. „Byly mezi nimi i trofejní kusy. Jedná se převážně o sumce, ale i kapry, amury a podobně,“ řekl Skalský. Výsledky ze šetření vzorků by měla ČIŽP znát v příštím týdnu.