TÉMA

Řeka Labe

Podél Labe v Ústeckém kraji se rozšíří aktivní záplavové zóny. Obce řeší, jak budou spravovat majetek

Starostové měst a obcí podél Labe v Ústeckém kraji nesouhlasí s plánem nových aktivních záplavových zón. Na konci března je má vyhláškou vydat krajský úřad. Oproti těm původním se tak značně rozšíří. Lidé v oblasti se obávají, že s platností vyhlášky nebudou moci stavět nebo své nemovitosti pojistit. Jednou z vesnic, které se nová vyhláška dotkne, jsou Dolní Zálezly.
17. 3. 2023|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Děčín nechce čekat na závěry odborníků o jezu na Labi. Stavbu označuje za veřejně pospěšnou

Vedení Děčína chce dát obří stavbu jezu na Labi do svého územního plánu, a to jako veřejně prospěšnou stavbu. Momentálně hledá cestu, jak to udělat. Jde o neobvyklou situaci, protože stále není jisté, že jez za pět miliard korun stát nakonec vybuduje. Řeší se totiž dopady na životní prostředí v řece a jejím okolí. Vybudování jezu má pomoci zvýšit hladinu Labe tak, aby po něm mohly plout nákladní lodě.
11. 11. 2022|

Hradecká lávka pro pěší se zřejmě prodraží. Konečná cena by mohla dosáhnout 170 milionů

Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Labe v Hradci Králové možná opět podraží. Původně měla rozpočet 35 milionů korun. Loni, kdy stavba začala, už byla cena na 160 milionech. Nyní by mohla cena narůst o dalších sedm a půl milionu. Radní sice nárůst nákladů neschválili, přesto míří návrh k zastupitelům. Pokud zastupitelstvo zdražení lávky schválí, bude cena projektu už bezmála na 170 milionech včetně DPH. Lávka má být hotová příští rok v březnu.
16. 8. 2022|

V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty

V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|

Do Česka se vrací méně lososů. Důvodem je porouchaný přechod u Hamburku

Sto tisíc malých lososů se každý rok vypouští do řek v národním parku České Švýcarsko. Zpátky rozmnožit se jich však ze Severního moře vrací jenom zlomek, momentálně i kvůli poničenému rybímu přechodu u Hamburku, který je největší na řece Labi. Ročně přes něj přeplulo na půl milionu ryb. Nefungují žlaby, které ryby navádějí. Migrovat sice mohou, ovšem cestu hledají mnohem obtížněji. Problém se nyní v Německu řeší i na vládní úrovni.
3. 2. 2022|

Na Labi ve Štětí uhynuly stovky kilogramů ryb. Tamní papírny už únik neznámé látky přiznaly

Pravděpodobně kvůli úniku neznámé chemikálie z papírny ve Štětí na Litoměřicku uhynulo na řece Labi velké množství ryb, možná až stovky kilogramů. Rybářský svaz mluví o velkých škodách, podle něj uhynuli i padesátikiloví jedinci. Případ nyní vyšetřuje policie i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
16. 1. 2022|

Hradec Králové začal se stavbou lávky pro pěší a cyklisty. Unikátní technologie si vyžádá vysoké náklady

Město Hradec Králové ve středu zahájilo stavbu lávky pro pěší a cyklisty přes Labe. Lávka propojí centrum města s lokalitou Aldis. Most postaví firma SMP CZ za 161,8 milionu korun, město na něj získalo evropskou dotaci ve výši téměř 103 milionů. Stavbu lávky v lokalitě kongresového centra Aldis radnice připravuje už od roku 2003. Hotová by měla být na přelomu let 2022 a 2023. Hradec si od lávky slibuje větší oživení Aldisu a Smetanova nábřeží.
1. 9. 2021|