Na jindřichohradeckou úzkokolejku by se mohly v létě vrátit vlaky

Události v regionech: Plán obnovy provozu na jindřichohradecké úzkokolejce (zdroj: ČT24)

Během následující letní turistické sezony by mohl být obnovený provoz na úzkokolejce v jižních Čechách a na Vysočině. Dráha by také už mohla mít nového vlastníka, sdělil insolvenční správce firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) David Jánošík. Společnost do loňska provozovala vlaky a nyní je v konkurzu. Správce chce v nejbližší době požádat Drážní úřad o bezpečnostní osvědčení k dráze. Provoz by mohl být obnovený nejdřív jen o víkendech. Tratě jsou provozuschopné, řekl vedoucí oprav JHMD Jan Píšala. Provoz vlaků na tratích skončil přesně před rokem, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu.

„Věřím, že příští léto bude provoz v nějakém rozsahu určitě obnoven. A doufám, že v té době již bude mít úzkokolejka také nového vlastníka. Dlužník (JHMD) není za současného stavu schopen samostatně obnovit dopravu na dráze. Proto je pravděpodobná spolupráce s některým z dopravců. Jsem v kontaktu se společnostmi Gepard Express a WTT a o spolupráci jednáme,“ uvedl Jánošík.

Oba dopravci projevili zájem už dříve. Píšala řekl, že jeden z nich by mohl firmu JHMD koupit. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila zájem také firma Swietelsky Rail CZ. Jánošík uvedl, že znalci nyní dokončují ocenění majetkové podstaty JHMD. Domnívá se, že to bude kolem sta milionů korun.

Správce chce také požádat Drážní úřad o bezpečnostní osvědčení nutné k obnově provozu. Úřad už vydal jiné povolení pro provoz úzkokolejných drah, platné od úterka, díky němuž se mohou po dráze pohybovat stroje určené k údržbě trati. Nelze ale provozovat veřejnou dopravu cestujících. O povolení k údržbě požádala společnost Správa úzkokolejných drah, dceřiná firma společnosti JHMD.

Zarostlá, ale provozuschopná

„Tratím bohužel současná situace neprospívá. V minulosti se do nich z ekonomických důvodů dostatečně neinvestovalo a ukončení provozu jim také nesvědčí. Snažíme se udržovat v dobrém stavu alespoň stanice a jejich okolí. V létě pomáhali s údržbou okolí trati zdarma také brigádníci,“ popsal Jánošík. Po technické stránce jsou obě dráhy provozuschopné, dodal.

Obnovit provoz nebude jednoduché, míní Píšala. „Rok poté, co se na úzkokolejce zastavily osobní vlaky, chystáme drezíny k tomu, abychom na trať mohli opět vyjet. Tratě jsou zarostlé, jsou tam popadané stromy, některé mosty nejsou v ideální kondici. Trať by nicméně měla být za účelem lokálních pomalých jízd provozuschopná,“ dodal Píšala. Horší je stav vlaků a lokomotiv.

Právě v úterý začalo platit povolení k provozu údržby. Práce na kontrole a opravě tak mohou začít. „Musíme provést revize určených technických zařízení, technickou kontrolu. A jakmile tato vozidla budou způsobilá a budeme mít i ostatní dokumenty, které nám budou umožňovat přístup na infrastrukturu, tak budeme moci konečně vyjet,“ řekl Píšala.

Firma JHMD vlastní asi 150 vozidel včetně podvalníků. Z toho je třináct lokomotiv. Provozuschopné jsou ale jen dvě dieselové a dvě parní. Dieselové lokomotivy jsou v průměru sedmdesát let staré. „Stav vozidel odpovídá hospodaření firmy v posledních letech, kdy se peníze investovaly jinam než do vozidel,“ podotkl Píšala. Na opravy teď firma peníze nemá.

Chybí vozy i personál

Píšala odhaduje, že až se doprava na tratích obnoví, budou to nejdřív víkendové jízdy. „Nelze očekávat původní rozsah provozu hned na začátku, protože nemáme ani lidi, ani dostatek provozuschopných vozidel. Do začátku lze očekávat spíše víkendové jízdy, aby se dala do povědomí informace, že úzkokolejka neumřela.“ 

Firma měla před krachem devadesát zaměstnanců, z toho dvacet strojvedoucích. Teď v ní pracuje patnáct lidí. Na blížící se údržbu tratí se hlásí řada brigádníků. „Děláme to, protože to tady máme rádi. Považuju za zázrak, že tady kolegové zůstali,“ dodal Píšala.

Insolvenční správce uvedl, že náklady na správu majetku i mzdy zaměstnancům hradí ve splatnosti, Píšala to potvrdil. Dříve podle něj dostávali mzdy se zpožděním.

Dluh přes 360 milionů

Firma JHMD dluží podle soudu přes 360 milionů korun. Provoz vlaků na úzkokolejce loni v říjnu zastavila. Již dříve uvedla, že nemá na splácení dluhů. Argumentovala tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj to odmítá a uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Vlaky v minulých letech přepravily ročně zhruba 400 tisíc cestujících. Dvě třetiny tratí jsou na území jižních Čech. V halách a na nádražích stojí asi čtyřicet vagonů a lokomotiv, uvedl v únoru soud. Dva historické vagony, jež firmě JHMD nepatří, převezl Klub přátel jindřichohradeckých úzkokolejek do muzea v Lužné u Rakovníka.