Na faře v Chudobíně ubil muž pohrabáčem svého známého. Odsedět si má devět a půl roku

Za smrt muže na faře v Chudobíně na Olomucku poslal Krajský soud v Olomouci Miroslava Vepřeka do vězení na devět a půl roku. Odsoudil ho místo za vraždu za zabití, zohlednil přitom předchozí jednání napadeného, který na obžalovaného zaútočil jako první. Pokud by byl souzen za vraždu, hrozilo by Vepřekovi až dvacet let. Muž svého známého nejprve několikrát bodl nožem a nakonec ho ubil pohrabáčem. Státní zástupkyně se proti verdiktu odvolala.

„Obžalovaný byl nakonec odsouzen nikoliv za zločin vraždy, ale za zločin zabití. Podle soudu sice úmyslně usmrtil poškozeného, ale v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Obžalovaný odvracel jeho útok, obrana však byla zcela zjevně nepřiměřená,“ uvedl soudce Martin Lýsek.

Za zabití hrozilo dvaadvacetiletému Miroslavu Vepřekovi tři až deset let vězení. „Obžalovanému jsme uložili trest při samé horní hranici trestní sazby, a to vzhledem k okolnostem případu a způsobu provedení činu,“ doplnil soudce.

Dvanáct ran do hlavy

Tragédie se stala loni na konci dubna v budově farního úřadu v Chudobíně na Olomoucku. Vepřek se s šestadvacetiletou obětí dostal do potyčky. Podle žalobkyně Alice Ondráškové na Vepřeka nejprve zaútočil jako první s nožem poškozený muž.

Obžalovaný se začal bránit a svého známého opakovaně bodl, poté ho udeřil pohrabáčem do hlavy. Podle znalců se jednalo až o dvanáct ran, které oběti způsobily zlomeniny lebky i otok mozku. Vepřek byl původně obžalován za vraždu provedenou zvlášť surovým způsobem.

Svou roli zřejmě sehrály i drogy

Vepřek se policistům k zabití kamaráda přiznal. Na faru do Chudobína ho údajně dovedl poškozený s tím, že tam dříve bydlel. Muž byl podle obžalovaného pod vlivem pervitinu, do potyčky se dostali po předchozím banálním sporu. Po útoku Vepřek odjel domů a svěřil se kamarádce, poté se vrátil na místo činu. Údajně si myslel, že je kamarád v pořádku.

Podezřelého mladíka policisté zadrželi asi týden po nálezu těla. Práci jim ztěžovalo to, že muž nebyl dosud trestán a po činu zakrýval stopy. Vzal například oběti neschopenku i botu – proč, to nevysvětlil. Pachateli soud uložil také ochranné protitoxikomanické ambulantní léčení.