Na brněnském Automotodromu stojí desítky nových aut. Čekají na díly

Nedokončená auta na Masarykově okruhu u Brna (zdroj: ČT)

Seznam míst, kde automobilka Škoda skladuje vozy nedokončené kvůli nedostatku dílů, se rozšířil o brněnský Masarykův okruh využívaný pro automobilové závody. Další plochy jsou v Přerově nebo na letišti v Hradci Králové.

Poblíž závodní dráhy Masarykova okruhu u Brna stojí desítky aut, závodit ale nebudou, ani nemohou. Chybí jim některé jednotlivé díly. Nedokončených vozů má momentálně automobilka Škoda podle mluvčí zhruba třicet dva tisíc napříč všemi typy. „Mezi aktuální kritické díly patří MIB3 jednotky, řídicí jednotka airbagu, řídicí jednotka asistenta parkování, zadní kamera a řídicí jednotka elektrických sedaček,“ vyjmenovala mluvčí Škoda Auto Martina Špittová.

Problémy jsou nejen s díly, ale i s dopravou

Na okruhu jsou auta momentálně na plochách kolem závodní dráhy, ta zůstává volná. „Spolupráce se Škoda Auto se týká pouze zimního období a pouze ploch v areálu, které jsou v tomto období nevyužité. Provoz v sezoně tedy nebude nijak omezen,“ uvedl mluvčí Automotodromu Petr Boháč.

Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Zdeňka Petzla je kromě chybějících dílů aktuálně problém i s logistikou. „Týká se to bohužel v řadě případů i hotových nových vozů, které jsou připraveny pro zákazníka. Je narušený logistický řetězec, nemáme kamiony, řidiče kamionů, kapacity vlaků jsou kompletně objednané. Je to situace, se kterou se potýkáme na všech frontách,“ konstatoval.

Auta stojí i na letišti v Hradci Králové nebo Bochoři

Brněnský okruh momentálně není jediným parkovištěm aut z výrobních závodů Škoda. Jsou také například na letišti v Hradci Králové. Před měsícem jich tam bylo 1300. Výrobce některé vozy průběžně stahuje a dokončuje, další přiváží.

„Letiště je vhodná plocha pro továrnu z hlediska kvality povrchu. Jedná se o betonové nebo asfaltové povrchy, letiště je samozřejmě střežené, oplocené. Pro skladování vozidel ideální podmínky,“ poznamenal ředitel Letecké služby Hradec Králové Pavel Rind.

Nové, ale nedokončené vozy skladuje výrobce i na letišti v Bochoři u Přerova. Desítky aut stojí na nevyužívaných vojenských plochách. Další parkoviště vzniklo v bývalém průmyslovém areálu v Chrasti u Chrudimi i jinde.