Politici ve Frýdku-Místku při prodeji pozemků nepochybili, potvrdil soud

V pořadí druhý zprošťující rozsudek nad sedmi bývalými a současnými politiky Frýdku-Místku vynesl soud. Žalobce je před něj poslal za údajně nevýhodný prodej městských pozemků, při kterém podle něj město přišlo o více než 14,5 milionu korun. Soudkyně i tentokrát rozhodla, že obžalovaní nic nezákonného neudělali.

Současný primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), jeho předchůdci Petr Cvik a Eva Richterová (oba ČSSD) a další čtyři bývalí a současní radní Frýdku-Místku vysvětlují policii a soudu sedmým rokem údajně nevýhodný prodej osmnácti stavebních parcel. „Obvinění bylo nepravdivé, se všemi nepříjemnými důsledky v politickém, občanském a soukromém životě,“ uvedl Pobucký.

Minulý zprošťující rozsudek nadřízený soud kvůli pochybnostem zrušil. Soud ve Frýdku-Místku je ale opět osvobodil. „Paní soudkyně řekla, že od minulého rozsudku, který byl také zprošťující, se nic nezměnilo. Bylo doplněno dokazování, které ji utvrdilo, že ceny byly v pořádku,“ uvedl obhájce Richtrové Jiří Kubala.

Ze sedmi obžalovaných si vyhlášení rozsudku přišli poslechnout čtyři souzení. „Jednali jsme transparentně a vždy jsme jednali ve prospěch města,“ uvedla Richtrová. Podle bývalého radního Miroslava Dokoupila (KSČM) pak cena pozemků odpovídala ceně obvyklé v místu a čase podle zákona o obcích.

Město prodalo pozemky před deseti lety, za tu dobu na nich už vyrostly rodinné domy. Původní cenu 350 korun za metr čtvereční měli obžalovaní snížit na 240 korun. K tomu město zaplatilo zasíťování pozemků a chodníky za 32 milionů. „Určení ceny podle majetkové komise, nikoliv podle znaleckého posudku, byl v té tobě standardní postup,“ uvedl soudce a mluvčí Okresního soudu Frýdek-Místek David Mařádek.

Proti zprošťujícímu rozsudku zvažuje žalobkyně odvolání. Navíc se do pondělí musí rozhodnout, jestli podá odvolání proti osvobozujícímu verdiktu v jiné kauze. Jde o údajné předražení čištění příkopů kolem cest ve Frýdku-Místku, jeden kilometr město vyšel na 1,5 milionu korun.