Moravskoslezský kraj začal testovat na koronavirus děti a zaměstnance v dětských domovech

Moravskoslezský kraj zahájil testování na nový typ koronaviru v dětských domovech. Týká se dětí i samotných zaměstnanců. Odběrové týmy objedou celkem sedmnáct domovů. Testy doplní už probíhající zkoumání vzorku pěti tisíc lidí napříč regionem.

Testování v dětských domovech zahájil tým zdravotníků v Čeladné. „Některé děti samozřejmě měly strach, ptaly se, co to testování bude obnášet. Všechny jsme uklidnili,“ řekl vychovatel Dětského domova Čeladná Martin Kresta.

Kraj už v minulosti nechal testovat klienty i zaměstnance pobytových sociálních služeb a testy distribuoval i pracovníkům terénních a ambulantních služeb. Teď hejtman Ivo Vondrák (ANO) nařídil testování v dětských domovech.

„Šíření nákazy v hromadných zařízeních je velmi rychlé a nebezpečné. V dětských domovech fungují mikrosvěty, které ovšem nejsou úplně uzavřené. Děti se vrací od rodičů nebo přicházejí nové. Jsou často bezpříznakovými přenašeči, což situaci o to víc komplikuje. Virus mohou do domovů přinést i jeho zaměstnanci,“ vysvětlil rozhodnutí hejtman.

Kraj chce na přítomnost protilátek proti nemoci covid-19 pomocí rychlotestů zkontrolovat přes tisíc dětí a zaměstnanců domovů do konce příštího týdne. Odběry zajišťuje ostravská Vítkovická nemocnice, rychlotesty dodává kraj.

Domov přijal opatření, aby omezil možnost nákazy

„Děti odsud prakticky neodchází, proto si myslím, že by k té nákaze nemělo dojít, ale je to samozřejmě možné. Areál dětského domova jsme uzavřeli. Rodiče mohou s dětmi mimořádně mluvit přes plot s rouškami,“ popsala ředitelka Dětského domova Čeladná Kateřina Surovíková.

V domově v Čeladné byly zatím všechny výsledky negativní. Tři odběrové týmy ale budou v práci pokračovat dál. „Pokud testování u někoho ukáže přítomnost protilátek, bude ředitel domova okamžitě informovat Krajskou hygienickou stanici. Následovat bude klasický velký PCR test,“ řekl hejtman Vondrák.

Kraj zahájil o víkendu plošné testování

Moravskoslezský kraj také o víkendu zahájil plošné testování v regionu. Zapojit do něj chce pět tisíc lidí různých věkových kategorií ze všech částí kraje. Podle hejtmana se vyplatilo počkat na aplikaci, kterou si pro plošné testování nechal kraj vytvořit.

„První den byl úplně v pohodě. Nikde se netvořily fronty. Dokonce jsme zjistili, že jsme schopni na jednom odběrném místě zvládnout víc než osm lidí za hodinu. Ještě to vyhodnotíme a zkusíme v naší aplikaci upravit,“ slíbil hejtman.