Michal Zácha obviněný z ovlivňování zakázek rezignoval i na post přerovského zastupitele

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha, obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, rezignoval i na post přerovského zastupitele, řekl ve čtvrtek primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zácha už v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na funkce radního v Přerově a náměstka hejtmana pro dopravu s platností k poslednímu dni měsíce listopadu.

Jeho nástupce na postu uvolněného radního v Přerově zatím nebyl vybrán. Jednání koaliční rady bude pokračovat v neděli. Jméno Záchova nástupce mají přitom projednat zastupitelé v pondělí příští týden, zjistila ČTK. Koaliční rada v Přerově se již dříve shodla na tom, že bude pokračovat ve stejné sestavě – ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala, stíháni jsou na svobodě. Kromě Záchy je na seznamu obviněných také bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch. Oba se již vzdali členství ve straně.

Regionální rada poté navrhla zrušit celé přerovské sdružení. Regionální sněm v pondělí tomu celorepublikovému doporučil, aby přerovské oblasti odňal licenci. Na seznamu obviněných jsou také zástupci Správy silnic Olomouckého kraje i zástupci stavebních firem.

Obvinění Záchy, který měl na přerovské radnici v pozici uvolněného, tedy plně placeného radního na starosti školství, sport a grantovou politiku, zkomplikovalo situaci i na kraji, kde byl náměstkem pro dopravu. I tam ke 30. listopadu ve funkci končí. Zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, se nedávno usnesli, že dopravu v kraji bude mít nově na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, dosud nerozhodli.