Meteorologové varují před silnými bouřkami na jihozápadě Čech. Kvůli suchu hrozí na celém území požáry

V Jihočeském a Plzeňském kraji se podle meteorologů ve středu odpoledne, večer a v noci lokálně vyskytnou silné bouřky. Na většině území České republiky kvůli suchu opět stouplo riziko vzniku požárů a na severozápadě Čech bude navíc do pátku opět tropických 30 stupňů.

Silné bouřky podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou odpoledne a večer především na Šumavě a v Novohradských horách. „Postupovat budou k jihovýchodu, později až k jihu a mohou být doprovázeny zejména přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem třiceti milimetrů vody,“ uvedli meteorologové na webu.

S výjimkou oblastí, kde bude pršet, a Moravskoslezského kraje pak hrozí ve zbývajících regionech Česka až do odvolání kvůli suchému a teplému počasí nebezpečí vzniku požárů. Podle meteorologů by proto lidé neměli rozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky na zem.

Obyvatelé Ústeckého kraje a jihozápadu Libereckého kraje by měli do konce pracovního týdne současně počítat s opětovným vedrem. „Odpolední maximální teploty tam budou překračovat 31 stupňů Celsia,“ doplnili meteorologové.

S ohledem na předpokládané vysoké teploty upozorňují na nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidem doporučují, aby dostatečně pili, nejlépe neslazené nealkoholické nápoje v kombinaci s minerální vodou, a omezili tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách.

Nebezpečí požárů
Zdroj: ČHMÚ