Litvínovská opozice kritizuje radnici za střet zájmů

Litvínov - Někteří zastupitelé Litvínova chtějí novou soutěž na advokátní kancelář, která zastupuje město. Původní smlouvu na právní služby uzavřela totiž radnice vloni na podzim s Danielem Volákem, který se pak stal novým starostou města. Pro město měl vyinkasovat 6,5 milionu korun. Volák svou praxi neukončil, jen přenechal zastupování města své kolegyni z kanceláře. Opozice v tom vidí střet zájmů.

Podle bývalého starosty Milana Šťovíčka (ODS) šlo celou záležitost řešit jinak, jenže s návrhem v radě města narazil. Navrhoval zřídit právní odbor, který by měl svého vedoucího s právním vzděláním s jedním až dvěma podřízenými. Radnice podepsala smlouvu s Volákovou kanceláří i přesto, že další zájemce nabízel pro město výhodnější cenu - zhruba o 400 tisíc méně. Místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD) ale namítá, že druhá firma měla mnohem horší dostupnost právních služeb.

Po zemětřesení na radnici se v polovině března stal Daniel Volák starostou. Svou účast na právních službách pro město už ukončil a radnici tak bude zastupovat jeho kolegyně - jenže podle některých zastupitelů je i to špatně. Zastupitel Litvínova Jan Slabý je toho názoru, že starosta by měl vypsat nové výběrové řízení, aby se zabránilo veškerým pochybnostem. Daniel Volák však říká, že výběrové řízení bylo řádně ukončeno, což potvrdil i Martin Klika.

Advokátní praxi jako takovou litvínovský starosta neukončí, dál tak může poskytovat právní služby svým klientům. Mezi nimi je i Krajský úřad Ústeckého kraje. Ten podle veřejně přístupných dokumentů platí Volákově kanceláři 50 tisíc korun měsíčně.