Likvidace požáru haly u Nového Bydžova pokračuje, část objektu se začala bortit

Likvidace požáru haly v zemědělském areálu v obci Prasek nedaleko Nového Bydžova na Královéhradecku bude pokračovat i ve středu. Při nočním vyskladňování balíků slámy z objektu se začala bortit část konstrukce poškozená požárem. Přivolaný statik potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení, informovali ráno hasiči. Požár byl oznámen v úterý okolo 13:15, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Požár lokalizovali v úterý okolo 16:30 a večer uvedli, že odhadovaná škoda je okolo pěti milionů korun.

Víceúčelová hala nebyla zasažena celá, podařilo se uchránit asi třetinu objektu, kde byl ustájen dobytek. V hale byla také sláma.

„Stupeň požárního poplachu byl po 21. hodině snížen ze třetího na druhý. Zároveň dorazila na místo události speciální technika. Z jihlavské základny bylo vysláno pásové rypadlo, s jehož pomocí odstraňovali hasiči části střešní krytiny haly, aby bylo možné dostat se přímo k ohniskům,“ popsala mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Zásah hasičů u požáru zemědělského objektu v Praseku na Královéhradecku (zdroj: X - HZS Královéhradeckého kraje)

Na místě zasahovalo v úterý přes deset hasičských jednotek, postupně se jejich počet snižoval. „Nad ránem byly nasazené jednotky dále zredukovány a stupeň požárního poplachu se snížil na první. Jednotky požární ochrany byly na místě celou noc a zásah bude pokračovat i během dnešního dne,“ uvedla Götzová ve středu ráno.

Dvě lehká zranění

Podle ní se zbytek uskladněné slámy nechává po dohodě s majitelem kontrolovaně dohořet. „Hasiči ochraňují nezasaženou třetinu haly s ustájením pro zvířata před případným rozšířením požáru,“ dodala mluvčí.

Při zásahu se lehce zranili dva lidé, z toho jeden dobrovolný hasič. Ustájený skot hasiči vyvedli ven, šlo o desítky zvířat, žádné neuhynulo. Rozšíření požárů na okolní objekty zasahující jednotky zabránily.