TÉMA

Sláma

Likvidace požáru haly u Nového Bydžova pokračuje, část objektu se začala bortit

Likvidace požáru haly v zemědělském areálu v obci Prasek nedaleko Nového Bydžova na Královéhradecku bude pokračovat i ve středu. Při nočním vyskladňování balíků slámy z objektu se začala bortit část konstrukce poškozená požárem. Přivolaný statik potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení, informovali ráno hasiči. Požár byl oznámen v úterý okolo 13:15, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Požár lokalizovali v úterý okolo 16:30 a večer uvedli, že odhadovaná škoda je okolo pěti milionů korun.
8. 11. 2023|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|

Halu plnou balíků slámy zachvátil v Rychnově nad Kněžnou požár

Hasiči v Rychnově nad Kněžnou vyjeli k požáru haly, ve které je uskladněna asi tisícovka balíků slámy. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Stupně poplachu jsou tři plus jeden zvláštní podle rozsahu události a zásahu. U požáru haly v Rychnově zasahovalo podle posledních informací sedm jednotek hasičů a musela být zřízena kyvadlová doprava vody na místo.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 22:00|

Teď je jí dost, otázka je jak dlouho. Biomasou už topí devadesát obcí

Domácnosti, které používají k vytápění biomasu, zaplatí ročně necelých padesát tisíc korun. Tedy méně, než třeba ti, kteří topí zemní plynem nebo hnědým uhlím. Sektoru obnovitelných zdrojů se ale nelíbí plány státu na spalování biomasy spolu s uhlím ve velkých teplárnách a elektrárnách. Navíc až skončí kůrovcová kalamita, může být materiálu nedostatek.
29. 11. 2019|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|