Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.

Dopoledne měla Agrární komora na protestní jízdu na Vysočině nahlášenou účast přibližně 270 traktorů a jiných vozidel větších zemědělských podniků, řekl ředitel jihlavské agrární komory Vlastimil Vaněk.

Na Žďársku jedna z protestních tras vedla mezi Novou Vsí u Nového Města na Moravě, Novým Městem na Moravě a Žďárem nad Sázavou. Na traktorech byly transparenty s nápisy „Vládo jednej s námi“, „Nejsme Babiš, nejsme Agrofert“ nebo „Chceme rovné podmínky bez redistribuce“.

Kvůli hustému sněžení se do jízdy nakonec nezapojila společnost Proagro Radešínská Svratka, která hospodaří na 2300 hektarech půdy a chová 850 krav. „Tímhle nastavením dotací (vláda) vůbec nepřemýšlí o tom, že způsobí obrovské ekonomické problémy firmám, které jsou větší, kde se vyrábí 80 procent mléka, masa a obilí,“ řekl prokurista firmy Jaroslav Michal. 

Zapálená sláma u Jesenice

Protestní happening ve čtvrtek proběhl i nedaleko Jesenice u Prahy, kde zemědělci zapálili kupu slámy, kolem projely i desítky traktorů. Akce se účastnilo zhruba padesát lidí, velkou část ale tvořili novináři. „Nechceme zemědělce rozdělovat na malé a velké,“ prohlásil na místě prezident Agrární komory Jan Doležal.

Účastníci chtěli dát happeningem symbolicky najevo, že je „nejvyšší čas zapojit do diskusí o změnách agrární politiky hlavně zástupce odborné zemědělské veřejnosti“. Pálení slámy mělo symbolizovat rychlost, se kterou vláda nyní může ovlivnit české zemědělství na mnoho let. Akci účastníkům znepříjemnily vítr a zima. „Počasí nám nepřeje a dá se říct, že nám nepřeje ani současná vláda,“ řekl odpoledne Doležal.

Traktory projely Kroměříží, protestovalo se i na severu Čech

Do demonstračních jízd zemědělců se ve Zlínském kraji zapojilo zhruba devadesát traktorů. Nejvíce jich po poledni vyjelo na Kroměřížsku, sdělila ředitelka Agrární komory Zlínského kraje Marcela Janotová. „Na Kroměřížsku vyjelo 42 traktorů, na Vsetínsku asi osm, na Uherskohradišťsku kolem třiceti a ve zlínském okrese asi deset. Každý okres měl dvě až tři trasy, které si zemědělci vytipovali, a tou trasou jeli,“ uvedla.

Traktory bylo možné zastihnout například mezi Kroměříží, Hulínem a Holešovem. Některé z nich i s vlečkami, na které zemědělci umístili transparenty s nápisy „Chceme rovné podmínky“, „České potraviny pro český národ“ nebo „Živíme tuto zemi“.

Například Zemědělské družstvo Senice na Hané na Olomoucku uvádí, že v případě, že začnou platit připravené změny dotačních pravidel pro tuzemské zemědělce, přijde podnik o několik milionů korun ročně. Seničtí se tak do protestu zapojili také, své traktory vyslali do protestní jízdy Olomoucí.

V Ústeckém kraji se do protestů zapojili například na Lounsku a Litoměřicku. Nespokojenost s plánem vlády dali najevo protestní jízdou zemědělské techniky. Na Litoměřicku vyjeli zemědělci ve 12:05, pokračovali do Lovosic a odtud zpět do svých domovů. Podle ředitele zemědělského družstva Klapý Otakara Šaška šlo o klidný protest. 

Podle jihomoravské policie se akce na silnicích obešla bez větších problémů

Na jižní Moravě vyjela zemědělská technika například na hlavní tah mezi Hodonínem a Břeclaví, mezi Bzencem a Kyjovem či na tah z Brna do Svitav. Většina zemědělců, kteří nechtěli blokovat dopravu, vyjela kolem poledne. Podle ředitelky okresní agrární komory Milady Zimákové je neodpustitelné, že nová vláda nejednala o změnách s Agrární komorou ČR a se Zemědělským svazem ČR.

Jízda zemědělců se podle jihomoravského policejního mluvčího Pavla Švába obešla bez větších komplikací, i když některé podněty od řidičů policisté dostali. Doprava se však maximálně zpomalila.

Jedním z těch, kteří se protestu zúčastnili, byl předseda Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova Ctirad Králík. On s autem a dva jeho kolegové s traktorem a vlekem vyjeli do Mikulova a zpět. „Myslím si, že v Česku hrozí zánik zemědělství a potravinová krize, ale většině lidí je to jedno, protože si potraviny koupí v supermarketu,“ komentoval.

Plány prý zvýhodňují malé zemědělce

Změny v dotační politice podle zemědělských organizací v Česku nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro léta 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.