Lidem v části Ostravy vyplavila voda sklepy i zahrady. Podali trestní oznámení

Voda zaplavila domy v ostravské Nové Vsi (zdroj: ČT24)

Část obyvatel ostravského obvodu Nová Ves řeší zaplavené nemovitosti. Voda se nejdříve objevila na polích, následně se posunula blíž k obydlím, zatopila zhruba desítku domů a také přilehlé zahrady. Podle tamních obyvatel to může souviset s odstávkou nedaleké úpravny vody.

Už asi tři týdny má zaplavenou zahradu Vratislav Znamský. Aby se dostal do svého domu, musí použít zadní branku z boční ulice. „Přezuju se, sednu do auta, odjíždím, vracím se zpátky, přezuju se do gumáků a jdu domů,“ popsal svůj denní rituál. 

Zahrada je podle něj zničená, zaplavený má navíc i sklep, vody je tam až po strop. Odčerpávat ji podle majitele ani nemá smysl, jelikož se vrátí hned zpět. 

Voda se teď tlačí i do sklepa sousedního domu. „Zpočátku se začaly dělat tmavé fleky na podlaze. Postupně se voda tlačila víc a víc a začalo se to z jímky rozlévat po celém sklepě,“ popsala Radmila Krejčí.

V severní části obce vznikla vodní plocha o rozloze několika stovek metrů čtverečních. Pomalu se rozšiřuje k domům. „Nevíme, co s tím dělat, jak se bránit. Jsme zoufalí,“ dodala Krejčí. 

Může za to odstávka úpravny vody?

Problémy podle zdejších obyvatel nastaly poprvé už před třemi lety. Objevují se vždy ve stejnou dobu. „Domníváme se, že s největší pravděpodobností je to tím, že v úpravně vod v Nové Vsi probíhá odstávka. A ta voda, která se neodebírá, se objevila tady na pozemcích,“ řekl starosta obvodu Tomáš Lefner (Starostové pro Ostravu).

Vyřešit tento problém však nebude jednoduché. „Nejsme schopni sami zabránit výskytu událostí, při kterých dojde k zaplavení terénu. V rámci společenské odpovědnosti můžeme pouze limitně přispět k omezení vzestupu vody, což také dobrovolně činíme i dnes,“ sdělila ČT mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Radka Vanková.

Podle vodohospodářů by mohlo pomoci vyčištění koryta potoka Červený příkop, který odvádí část vody z úpravny. „Celá oblast Mariánských Hor a Nové Vsi je pramennou oblastí, kde se jímá voda, a je velmi plochá. Takže i srážkové vody, které tam spadnou, velmi pomalu odtékají,“ vysvětlil za Povodí Odry ředitel závodu Frýdek-Místek Dalibor Kratochvíl.

Obyvatelé Nové Vsi už podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Sepsali také petici, ve které vyzývají Ostravské vodárny a kanalizace, aby pomohly vzniklou situaci řešit.