Soud potrestal dětské rváče z Jablonce nad Nisou. Musí uklízet ve škole

Soud potrestal děti za šikanu (zdroj: ČT24)

Soud nařídil výchovná opatření mladistvým výtržníkům z Jablonce nad Nisou, kteří ve městě napadali jiné děti, své bitky si nahrávali a těmito videi se pak chlubili na sociálních sítích. Za trest musí například uklízet ve škole. Případy z jara město pobouřily.

„Jedná se třeba o mytí nádobí ve školní jídelně, úklid budov nebo venkovních prostor, jednoduché zahradní úklidové práce,“ sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř.

Všichni pachatelé jsou mladší patnácti let, proto nejsou trestně odpovědní a místo tvrdšího postihu jim byly uloženy výchovné povinnosti, zdůvodnil okresní státní zástupce Radim Kadlček. Na mladistvé výtržníky dohlíží probační a mediační služba, která také spolupracuje s rodiči.

Mladí násilníci přepadávali ve městě jiné děti, bili je a také okrádali. K většině útoků došlo v okrajové části Jablonce, v lokalitě Mšeno nad Nisou. Podle policie byla na videích, která sami výtržníci zveřejňovali, vidět celá řada svědků, kteří ale agresivní chování nenahlašovali.

„Situace se výrazně zklidnila, přispěl k tomu celý komplex opatření – ať to byla činnost městské policie, nové spuštění peer programu, práce Policie České republiky,“ řekl šéf jabloneckých strážníků Michal Švarc.

Nová kampaň

Na problém upozornil na sociálních sítích jeden z rodičů, jehož syn se stal obětí násilníků. Na pachatele podal trestní oznámení. 

Jablonecký magistrát v reakci na to spustil kampaň nazvanou Nemlčíš – zachráníš. „Je špatně, když občané poukazují na to, že se něco děje, a dávají to na sociální sítě, je potřeba, aby to nahlásili policii a ta to mohla okamžitě řešit,“ prohlásil primátor Jablonce nad Nisou Miloš Vele (ODS).

Kvůli podobným incidentům skončilo od začátku roku u soudu v Jablonci nad Nisou už devatenáct dětí. To je o třetinu více než za celý loňský rok.