Lékaři kroměřížské psychiatrie stažení svých výpovědí proberou až s novým vedením

Lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži, kteří dříve podali kvůli sporům s ředitelem nemocnice Pavlem Polákem výpovědi, budou o jejich stažení jednat až v červenci s novým vedením. Vedení zařízení v pondělí rezignovalo na své funkce, odejde ke konci června. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude řízením nemocnice pověřen ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Výběrové řízení proběhne po prázdninách.

„O stažení výpovědí budeme jednat až s novým vedením po 1. 7. 2023. Zatím pokračujeme v práci v běžném režimu,“ sdělila zástupkyně lékařů. Ministr zdravotnictví v pondělí uvedl, že doufá, že si odcházející lékaři svůj konec rozmyslí.

Kvůli sporům podala na konci května výpověď polovina z dvanácti primářů a primářek, jedenáct z devatenácti atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů. Nespokojení lékaři v dřívějším prohlášení uvedli, že ředitel nemocnice Pavel Polák neodbornými zásahy vstupuje do léčebného procesu a jeho přístup k psychiatrii představuje přímé ohrožení péče o pacienty.

V reakci na vzniklou krizi si nakonec zvolil rezignaci sám Polák. „Rozhodnutí ředitele rezignovat vítáme,“ reagovali lékaři. „Jsme rádi, že budeme moci opět věnovat plnou pozornost naší práci, a hlavně péči o pacienty. Věříme, že se situace v nemocnici s pomocí Ministerstva zdravotnictví ČR opět stabilizuje a že se nám podaří udržet dobrou pověst našeho zařízení, kterou Mgr. Polák svými vyjádřeními opakovaně pošpinil.“

Ministr míří na inspekci

Polák už dříve označil výpovědi lékařů za hrubý nátlak, svým chováním podle něj vyvolávali paniku mezi zaměstnanci. „V nemocnici panoval odpor ke změně,“ uvedl. Také ministr Válek v pondělí Polákovu rezignaci označil za krok, „který nebyl preferován“.

„Práce na zlepšení péče o pacienty v Psychiatrické nemocnici Kroměříž, kterou pan ředitel započal, musí nadále pokračovat. Za jeho působení se mnohé zlepšilo,“ řekl dále Válek. Některé kroky se vedení nemocnice ale podle něj nepodařilo vysvětlit lékařskému personálu. Ministr navštíví nemocnici 19. června, kdy bude ve Zlínském kraji.