Lahve na kyslík vyrábí ostravská firma ve čtyřech směnách. Největší objednávky má z Itálie a Španělska

Ostravská společnost Vítkovice Cylinders, která vyrábí medicinální láhve na kyslík, dusík a rajský plyn, jede na maximum své kapacity. Lahve, které se používají mimo jiné při plicní ventilaci při těžkém průběhu nemoci COVID-19, míří z Ostravy nejčastěji do Španělska a do Itálie.

To, co zaměstnanci firmy vyrobili za rok, musí zvládnout za jeden měsíc. Lahví, které zachraňují lidské životy, denně vznikne až dva tisíce. Ve vítkovické lahvárně pracuje šest set lidí, většina z nich v těchto dnech přesčas.

Výroba jede denně ve čtyřech směnách. „Co se týče materiálu, lahve vyrábíme jak z trubek, tak speciální protlačovací technologií. Dodávky máme z železáren Podbrezová, ale i importované, vozíme je z celého světa,“ řekl generální ředitel firmy Vítkovice Cylinders Jiří Brož.

„Země kolem nás se evidentně snaží zásobit pro případ, že by zdravotníci museli fungovat v improvizovaných podmínkách pro tisíce nemocných koronavirem. Obrovské požadavky přicházejí především z Itálie a Španělska, kde je vlna pandemie podstatně větší než u nás,“ řekl předseda dozorčí rady skupiny Cylinders Holding Jan Světlík.

Z firmy odjíždí dvacet kamionů denně

Lahve na kyslík, dusík, nebo CO2 odveze z ostravské společnosti denně patnáct až dvacet kamionů. Firma přitom počítá, že jich v dalších týdnech bude ještě více. Potom zřejmě bude potřebovat přijmout i brigádníky.

Cylinders Holding produkuje vysokotlaké ocelové láhve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny. Vyprodukuje zhruba milion vysokotlakých ocelových lahví ročně.

Holding působí také v Polsku, Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Rusku. Celý má okolo tisíce zaměstnanců.