Kvůli chřipce omezují návštěvy nemocnice v Kyjově a Hodoníně

V Jihomoravském kraji znovu stoupl počet nemocných, další zdravotnická zařízení proto zakážou návštěvy. V Kyjově nebudou od soboty přístupná lůžková oddělení a hodonínská nemocnice v pondělí zavře celý areál. Na 100 tisíc obyvatel připadá aktuálně 2304 nemocných, před týdnem to bylo zhruba 1900. Výrazně se zvýšil počet pacientů s chřipkou, zbytek má akutní respirační onemocnění.

Vysoká nemocnost je ve všech okresech kraje. „Nejvyšší je v Brně, kde dosahuje 2218 nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Už týden trvají zákazy návštěv ve Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „Máme šest pacientů s chřipkou. Všichni jsou ve vážném stavu, čtyři dokonce v kritickém,“ uvedla mluvčí Petra Veselá. Od soboty pak omezí návštěvy i nemocnice Kyjov a od pondělí Hodonín.

Nejvyšší nárůst je podle Ciupek u lidí v produktivním věku, u seniorů a u předškolních dětí. „Nemocnost však zatím nedosahuje nejvyšších hodnot zaznamenaných v uplynulých sezonách,“ upozornila Ciupek. Podle ní se však o 95 procent oproti minulému týdnu zvýšil počet případů s chřipkou.