Hradec Králové chce kvůli zpoždění stadionu uplatnit sankce. K žádnému nedošlo, tvrdí zhotovitel

Události v regionech: Spor o stadion v Hradci zřejmě skončí u soudu (zdroj: ČT24)

Magistrát Hradce Králové začne po konsorciu stavebních firem, které staví fotbalový stadion, vymáhat smluvní penále za zpoždění. České televizi to řekla primátorka Pavlína Springerová (HDK). Podle ní měl být stadion hotový do konce června, ale stále není. Zhotovitel tento termín neuznává.

První utkání hradeckých fotbalistů s Českými Budějovicemi na novém stadionu neproběhlo bez potíží. Bičovaly jej šňůry deště a kolabovala elektřina. Podle radnice má stále nedokončená aréna víc než měsíční zpoždění. Podle zhotovitele, sdružení Strabag, Geosan a DD Elektromont, naopak skoro dvouměsíční předstih.

„Stadion se tak v podstatných částech podařilo připravit k dílčímu předání investorovi ještě před termínem 29. září, který je dle právního výkladu zhotovitele konečným termínem pro dokončení díla,“ sdělila mluvčí skupiny Strabag Edita Novotná v e-mailu pro ČT.

Královéhradecká primátorka ale nesouhlasí. „Tvrdíme, že termín je 30. června. Předpokládáme, že budeme uplatňovat sankce. Úhrnně se můžeme pohybovat v řádech desítek milionů korun,“ řekla Springerová.

Springerová: Možná míříme k soudu

Stadion s mezinárodními parametry UEFA je z větší části zkolaudovaný, ale stále zůstává staveništěm. Radnice odkazuje na smlouvu, podle které při prodlení může vymáhat od 114 do 284 tisíc korun za den. Zhotovitel nic takového nepřipouští.

„Nedá se vyloučit to, že míříme k soudnímu rozuzlení. Nemůžeme ustupovat od samotných sankcí, ale můžeme hledat způsob jejich plnění a můžeme diskutovat o tom, jaká je jejich finální výše,“ uvedla primátorka.

„Kromě sankcí je přípustné taky protiplnění ve výši sankcí. Může být přidáno ke stadionu nějaké opatření, které bude směřovat ke zatraktivnění, multifunkci a podobně,“ doplnil náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

Hradec Králové oficiálně otevře arénu 3. září. Veřejnost bude moci vstoupit pouze do těch částí, které jsou zkolaudované.