Kraj odvolal ředitele Domova pod lípou. Objevilo se tam podezření na týrání dětí

Středočeský kraj ve čtvrtek odvolal ředitele Aleše Koblihu z vedení zařízení Domov pod lípou, v němž údajně docházelo k týrání mentálně postižených dětí a mladistvých. České televizi to potvrdil tiskový mluvčí kraje David Šíma. K odvolání Koblihy kraj přistoupil poté, co zařízení navštívili zaměstnanci kanceláře ombudsmana, který poté podal trestní oznámení. O případu informoval týdeník Respekt, zabývali se jím i Reportéři ČT.

„Mohu potvrdit, že Rada Středočeského kraje na svém čtvrtečním jednání odvolala ředitele příspěvkové organizace Domov pod lípou, a to pro neuspokojivé manažerské výsledky a s přihlédnutím k závěrům návštěvy veřejného ochránce práv v daném zařízení. Rada Středočeského kraje při svém rozhodování o odvolání pana ředitele také zohlednila fakt, že nedošlo k nápravě některých pochybení z minulého kontrolního šetření,“ popsal mluvčí kraje Šíma. Kraj se s Koblihou nejprve domluvil na tom, že si dočasně vezme dovolenou, nyní však přistoupil k jeho odvolání.

Veřejný ochránce práv navštívil zařízení v Lipníku už v roce 2019. Ve své zprávě tehdy konstatoval závažné nedostatky, které doporučil zřizovateli, tedy Středočeskému kraji, napravit. Zpráva se mimo jiné zabývala soukromím na toaletách, doporučovala otevřít s klienty téma sexuality nebo vybavit všechny pokoje dveřmi. Zmínila i možnost, že pracovnice zařízení mohla udeřit jednoho z klientů do hlavy. „V době návštěvy byly pracovnice kanceláře ombudsmana také svědkyněmi incidentu, kdy pracovnice zařízení v přímé péči udeřila klienta do hlavy – dotyčná popsaný skutek popřela a současně tvrdila, že ji klient kousl a ona mu jen čistila ústa ubrouskem,“ stojí v dokumentu z roku 2019.

Podezření na týrání klientů

Letos v listopadu pak pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv navštívili Domov pod lípou podruhé. „Při letošní následné návštěvě v Lipníku jsme zjistili, že zařízení nesplnilo většinu navržených opatření. Navíc jsme na místě během druhé návštěvy odhalili takové skutečnosti o fungování domova, že nám vznikla povinnost oznámit podezření ze spáchání trestného činu,“ přiblížila tisková mluvčí úřadu ombudsmana Markéta Bočková. Podle informací týdeníku Respekt mělo v zařízení docházet k psychickému i fyzickému násilí vůči klientům.

Podle radního Středočeského kraje pro sociální věci Martina Hrabánka (ODS) kraj neví, co stojí v samotném trestním oznámení. „Policie si vyžádala podklady, které se týkají přehledu o zaměstnancích, klientech a jejich zákonných zástupcích nebo opatrovnících, a pak si vyžádala přehled šetření, která se v Lipníku dělala za období od roku 2019,“ dodal.

„Vyžádali jsme si schůzku s ombudsmanem, abychom probrali jednotlivá kontrolní zjištění a domluvili se, jakým způsobem nastavíme systém nápravných opatření a vůbec celkového fungování zařízení v budoucnu,“ doplnil Hrabánek s tím, že schůzka se uskuteční 12. prosince.

Podle mluvčího Středočeského kraje Šímy bude do jmenování nového vedení ředitelkou organizace Jana Juklová, která je současně ředitelkou Domova Barbora v Kutné Hoře.