Údajné týrání v ostravské Slunečnici jde k soudu. Obžalobě čelí bývalé ošetřovatelky

Státní zástupkyně obžalovala dvě bývalé ošetřovatelky domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě z týrání klientů. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Policie se situací v domově začala zabývat poté, co server Seznam Zprávy před třemi roky zveřejnil reportáže o údajném ponižujícím chování některých zaměstnanců vůči klientům. Případ teď projedná soud.

„Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Ostravě podala u Okresního soudu v Ostravě obžalobu pro zločin týrání svěřené osoby na dvě osoby, které v době vytýkaného jednání pracovaly v Domově Slunečnice Ostrava,“ uvedla pro ČT mluvčí Navrátilová.

Kauzu kolem domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě odstartovaly v roce 2019 reportáže serveru Seznam Zprávy. Upozornily na to, že část personálu se ke klientům chovala nevhodně, vulgárně a ponižujícím způsobem. Reportáže vycházely i z výpovědi někdejší pečovatelky Gabriely Lhoťanové, podle které byli staří lidé v domově uráženi a ponižováni.

Nové skutečnosti

Policisté nejprve případ v červnu 2020 odložili, poté se ale rozhodli prověřování obnovit. „Vyvstaly nové skutečnosti,“ okomentovala to tehdy mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Kriminalisté následně obvinili dvě osoby z týrání svěřené osoby – podle serveru Seznam Zprávy jde o dvě pečovatelky, které v domově působily.

Náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) už dříve řekl, že nikdy nelze vyloučit, že by se v jednotlivých případech mohl personál zachovat chybně a nevhodně. Odmítl ale, že by šlo o plošný a systémový problém. Řekl, že provedená kontrola z magistrátního odboru sociálních věcí žádné závady nenalezla.