Zranění při tornádu nepodlehla. Zda bude chodit, se ale čtrnáctiletá Silvie dozví možná až za rok

Události: Silvie přežila zranění při tornádu, zda bude chodit, je ale nejasné (zdroj: ČT24)

Rodina čtrnáctileté Silvie z Moravské Nové Vsi přišla o střechu nad hlavou i o obchod s potravinami, který provozovala. Sama Silvie kvůli zranění bojovala o život. Tento boj sice vyhrála, doteď ale není jisté, jestli bude chodit. Její příběh sleduje Česká televize v připravovaném dokumentu.

„Začaly padat stromy a to už jsem si říkala, že to není dobré. Pak praskla okna. Byl tam úsek, kdy mi prasklo v hlavě a od té doby mám černo,“ popsala Silvie vzpomínky na večerní jízdu autobusem, který po cestě zasáhlo tornádo.

„Já jsem právě mluvila se Silvinkou přesně dvě minuty před tím, než se všechno stalo. Říkala jsem jí: ‚Začínám tě ztrácet. Dojeď domů v pořádku, dej na sebe pozor a dej mi vědět, že jsi dojela.‘ A už mi vědět nedala,“ přiblížila její sestra Viktorie.

Když tornádo udeřilo, cestovala Silvie autobusem
Zdroj: ČT24

Silvie skončila po nehodě pod autobusem. Ten jí poranil obě nohy. „Věděla jsem, že mám určitě zlomenou nohu a že mi chybí kus nohy, ale jinak jsem si nemyslela, že bych mohla dva dny bojovat o život,“ svěřila se. 

Nejtěžší chvíle strávila ve Vídni, kam ji transportoval vrtulník. Po třech týdnech v brněnské fakultní nemocnici začal boj nový, tentokrát o nohy. Především o tu levou, ve které měla přerušené nervy. Poslední velmi složitou operaci podstoupila před dvěma týdny.

Zda byl zákrok úspěšný, se Silvie dozví až za několik měsíců

Z pravé nohy jí odebrali části nervu, který pak voperovali do té levé. „Dávali mi ho tam, kde ho vlastně nemám. Oni tomu nervu naznačili jenom cestu, kudy má vést, a jestli se propojí, nikdo neví,“ vylíčila Silvie.

„Operace byla specifická v tom, že se rekonstruovala velká část nervu. Bez této operace by byla nulová šance na zlepšení funkce celé nohy,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. 

„Jsem vděčná jak lékařům z vídeňské nemocnice, tak lékařům z brněnské nemocnice, protože se k nám chovali krásně. Zapracovali na ní tak, že věřím, že bude chodit,“ svěřila se matka Silvie. Jestli se nervy v noze skutečně podaří propojit, bude podle lékařů jisté ale až za několik měsíců, možná rok.