Rousínov získá novou dominantu: sochu Svobody

Rousínov - Pokud kdekoliv na jihu Moravy zmíníte Rousínov, většině z pamětníků se vybaví nábytkářský průmysl. A není se čemu divit. Nábytkářství a stolařství bylo s městem spojeno více než sto let. Teď ale možná získá nový, daleko překvapivější symbol - sochu Svobody. Pětimetrová kopie newyorské dominanty vznikne na plánovaném kruhovém objezdu při vjezdu do města z dálnice.

Jen o čtyři kilometry dál - uprostřed kruhového objezdu v obci Komořany - přitom už jedna socha Svobody stojí a přitahuje pozornost projíždějících. Obě mají sloužit jako reklama pro společnost Novomatic, která v Komořanech a v Rousínově vyrábí hrací automaty.

Zastupitelé obou radnic se sochami problém nemají. Výrobce automatů má povinnost odvádět procenta ze zisku místním samosprávám a podílí se tak na investicích v Rousínově i v Komořanech. „V roce 2010 bylo do Rousínova převedeno 33 milionů korun,“ sdělil prokurista firmy Václav Mácha.

„Beru to tak, že prostředky, které dostáváme nejsou jenom pro občany Rousínova, ale pro občany celého regionu, protože už hotové autobusové nádraží nebo třeba školu využívají občané celého regionu,“ shrnul starosta Rousínova František Havíř (KDU-ČSL) a dodal, že letos město využije peníze například na rekonstrukci židovské čtvrti, stavby mostu ve Vítovicích, stavbu opěrné zdi v Kroužku, dostavbu tělocvičny u základní školy a novou okružní křižovatku při sjezdu z dálnice.

Společnost EDP spadající do holdingu Novomatic je největším zaměstnavatelem na okrese Vyškov. Nyní otevřela novou montážní halu, kde našlo zaměstnání 200 lidí. Celkem zde pracuje 1200 zaměstnanců.