Oprýskané tovární zdi se odráží ve vyleštěném ledu. Ve Zbrojovce vznikly curlingové dráhy

Ve Zbrojovce vznikly curlingové dráhy (zdroj: ČT24)

V Brně začala fungovat teprve druhá curlingová hala v republice. Dráhy, které město koupilo u příležitosti Olympijského festivalu v roce 2018, našly své místo v jedné z výrobních hal areálu bývalé Zbrojovky. Sportoviště bude sloužit profesionálům i veřejnosti, která si ho může o víkendu přijít vyzkoušet zdarma.

V minulosti se pod klenbami bývalé továrny vyráběly motory do traktorů. Teď v industriálních kulisách metají kameny curleři. Tým Valících se šutráků už nemusí na tréninky do Prahy nebo Bratislavy, kondice budovy Zbrojovky nebrání ani v pořádání závodů.

„Je nevytopitelná, takže pro běžný pronájem není vhodná, přes zimu tam nemůžou pracovat dělníci ani nikdo jiný. Naopak pro nás, kteří potřebujeme chlad, je velmi vhodná,“ přiblížil předseda Curlingu Brno Lukáš Merta.

Led se ve třech drahách udrží i při patnácti stupních, sezona tak může trvat až do dubna. V jednu chvíli se do arény vejde až 24 hráčů, výbavu včetně kamenů a košťat dostanou na místě. „V Brně je v tuto chvíli registrovaných asi 60 curlerů, myslím, že kolem 40 jich aktivně hraje soutěže,“ popsal Merta.

Tovární budova jako jedna z mála zůstane stát

Budova z 50. let zvenku působí oprýskaným dojmem. Na rozdíl od těch sousedních nepůjde k zemi, majitel areálu ji chce zrekonstruovat. „Měla by být jednou ze čtyř takových signifikantních budov, které by měly dotvořit genius loci toho místa a zachovat původní podobu Zbrojovky,“ uvedl projektový manažer Nové Zbrojovky Jan Růžička.

Curling v ní bude jen dočasně. Trvale se potom může přesunout na jiné místo Nové Zbrojovky. Areál už první zkolaudovanou budovou začíná naplňovat původní vize. „Aktuálně k němu děláme venkovní parkoviště, příjezdovou komunikaci s chodníkem, sadové úpravy,“ řekl Růžička.

První nájemníci by se do kanceláří mohli stěhovat v polovině příštího roku. To už se rozběhne i další etapa demolicí a možná stavba bytových domů, které zatím čekají na změnu územního plánu.