Sportoviště po Olympijském festivalu chce Brno dále využívat. Ne u všech se to daří

Curlingovou dráhu si před rokem užívali fanoušci (zdroj: ČT24)

Brno zatím neví, jak využije část zimních sportovišť, která sloužila během Olympijského festivalu na brněnském výstavišti letos v únoru. Město totiž některá koupilo, a to za 20 milionů korun. Zatímco hokejové hřiště nahradilo dosluhující kluziště za Lužánkami, plocha pro curling a rychlobruslení je zatím složená v kontejnerech.

Během Olympijského festivalu se po novém ledě v pavilonu Z na výstavišti proháněly desetitisíce bruslařů. Teď se hřiště chystá na druhou brněnskou sezonu. Bruslit by se na něm mělo začít za Lužánkami už v sobotu.

„Stávající technologie byla zastaralá, takže jsme byli rádi, že jsme ji mohli vyměnit za novou společně i s ledovou plochou,“ uvedla mluvčí Starez-Sport Michaela Radimská. Hokejové hřiště spolu s částí rychlobruslařské dráhy jsou ale jedinými z odkoupených sportovišť, pro která se v Brně našlo uplatnění.

Dráhy pro curling zůstanou letos nejspíš bez využití

Zbylé dvě curlingové dráhy a zbytek té rychlobruslařské jsou zatím schované v kontejnerech nedaleko kluziště za Lužánkami. Kdy a kde si na nich budou moci lidé zasportovat, ale zatím jasné není. Původně se přitom mluvilo o návratu na výstaviště.

„O tom teď jednáme, protože to opravdu není úplně uzavřené. To je samozřejmě záležitostí organizace a dohody s vedením brněnského výstaviště,“ řekl 23. února 2018 tehdejší primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Z dohody ale nakonec sešlo a zimu tak sportoviště na výstavišti neoživí.

„Pro nás by to samozřejmě byla atrakce pro návštěvníky, ať už třeba s vánočními trhy, nebo s veletrhy cestovního ruchu. Na druhou stranu by to znamenalo určité komplikace, musel by se provést technický průzkum pavilonu Z,“ vysvětlil mluvčí Veletrhů Brno Jiří Smetana.

A postupně padly i další lokality, třeba v blízkosti lužáneckého kluziště. Město prý přesto intenzivně jedná dál. „Existují už některé případové studie, ale na finální rozhodnutí ještě nedošlo,“ uvedla Radimská.

Letos v zimě už k němu také pravděpodobně nedojde. Schované ledové technologie tak minimálně do příští sezony ještě zůstanou u ledu.