Olympijské festivaly otevřely své brány. V Brně a Ostravě si lidé mohou vyzkoušet disciplíny

Olympijský festival 2018 nabízí třicet sportovních disciplín (zdroj: ČT24)

Společně se zimními olympijskými hrami začal i Olympijský festival 2018. Na brněnském výstavišti, u ostravské Ostravar Arény i v horských střediscích nabídne ledové plochy, běžkařské dráhy, snowpark a další sportoviště, na kterých si návštěvníci mohou vyzkoušet olympijské disciplíny. U velkých obrazovek zase budou fandit českým sportovcům.

Olympijské parky jsou otevřeny denně od 9 do 19 hodin, v pátek a sobotu do 21 hodin, až do 25. února. Lidé zaplatí za vstup padesát korun, děti do 150 centimetrů neplatí. Úvodní den ale mohli navštívit areály zdarma po první dvě hodiny až do jedenácti, kdy proběhl slavnostní ceremoniál k jejich otevření. A na obou místech využily této možnosti stovky zájemců.

Všichni si mohou na místě vyzkoušet desítky sportovních disciplín. K dispozici je běžecký ovál, snowpark, ledová plocha na hokej nebo krasobruslení a také speciální curlingová dráha. „Potřebujete hlavně boty se speciální podrážkou nebo koště,“ přiblížil hráč curlingu Martin Snítil.

Sportovní vybavení je k zapůjčení. „Půjčovna běžek, snowbardů a longboardů je bezplatná, brusle jsou za poplatek,“ uvedla Lucie Trsková z realizačního týmu brněnského Olympijského festivalu. Na každém stanovišti je instruktor, který příchozím poradí.

Lidé tu budou ve spojení přímo se sportovci v Jižní Koreji. Na velkoplošných obrazovkách mohou sledovat přímé přenosy a budou se tam zobrazovat i vzkazy, které pošlou přes sociální sítě. „Zvláštním pojítkem je olympijský chléb Karel,“ představila mluvčí festivalu Martina Kučerová základ občerstvení společný pro české olympioniky i návštěvníky festivalů.

  • zimní olympijské sporty:
  • lední hokej, krasobruslení, běh na lyžích, biatlon, boby, curling, akrobatické lyžování, krasobruslení, rychlobruslení, saně, skeleton, snowboarding, skoky na lyžích
  • letní olympijské sporty:
  • atletika, stolní tenis
    další sporty: biliard, fatbike, florbal, hokejbal, kiting, korfbal, ledolezectví, lyžařský orientační běh, rope skipping, longboarding, skialpinismus, sněžnice, šachy, taekwondo ITF, taneční sport, turistika

Policie se zaměří na bezpečnost

Celková kapacita areálu v Brně je až dvanáct tisíc lidí. Průběh festivalů budou provázet přísná bezpečnostní opatření. V akci bude denně několik desítek policistů z pořádkové služby a také desítky kriminalistů. V pavilonu F se lidé mohou obracet přímo na policisty na speciálním pracovišti.

V ulicích Ostravy a na dalších místech regionu bude nasazeno až o sto policistů více. Někteří přitom budou mít i dlouhé zbraně. V centru Ostravy na Masarykově náměstí ochrání Korejskou vesničku před rizikem najetí automobilu vysouvací kovové sloupy.

Festival chce přilákat děti k pohybu

Kromě krajských měst zamíří návštěvníci i do čtyř areálů v Moravskoslezském kraji. V Mostech u Jablunkova, Bílé, Kopřivné a Karlově se mohou věnovat nejen alpskému lyžování a snowboardingu, ale i některým netradičním sportům. „Festival je určený pro všechny, je to unikátní projekt, který má za cíl, aby si všichni sport užili,“ řekl místopředseda ČOV Libor Varhaník.

Projekt chce podpořit pohybovou aktivitu dětí. „Sportovní svazy a oddíly z Brna a Ostravy nabídnou všem svou pravidelnou činnost,“ uvedl Varhaník s tím, že popularita sportů se u zájemců přelívá právě i podle úspěšnosti našich olympioniků. Pomáhají ale také projekty sportovních parků. 

  • První Olympijský park v Česku na pražské Letné navštívilo v roce 2014 během Her v Soči přes 400 tisíc lidí a stál skoro 65 milionů korun.
  • V roce 2016 vznikly během letní olympiády v Riu parky na Lipně, v Plzni, Pardubicích a Ostravě. Dohromady je navštívil zhruba jeden milion lidí, z toho přes 340 tisíc sportovalo právě v projektu Rio Lipno, který stál 60 milionů Kč.

Sportoviště v Brně zůstanou i po olympiádě

Rozpočet každého Olympijského festivalu 2018 je 55 milionů korun. „Chceme, aby byl projekt udržitelný. Financování je složeno z mnoha zdrojů, peněz městských a krajských, doplněných o aktivace partnerů Českého týmu a Olympijského festivalu,“ řekl za ČOV Libor Varhaník a upozornil, že právě letošní propojení halových a venkovních aktivit v areálech je speciální.

Mapa Olympijského parku Brno
Zdroj: www.olympijskyfestival.cz

V Brně zůstane část sportovišť i po skončení projektu. „Zakoupili jsme za dvacet milionů sportoviště pro curling, hokej nebo rychlobruslení, která plánujeme využívat v pavilonu každý rok,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Věřím, že si sem cestu najdou nejen Brňané, ale i ostatní z regionu. Nehledáme v projektu ekonomickou návratnost, ale aby si hlavně lidé vše vyzkoušeli a přitáhlo je to ke sportování,“ dodal brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). 

Mapa Olympijského parku Ostrava
Zdroj: www.olympijskyfestival.cz

V Ostravě na Masarykově náměstí vyrostla Korejská vesnička. Jejím centrem je sněhová plocha, určena k zimním radovánkám. Je zde možné ale ochutnat i korejské speciality nebo prohlédnout si zajímavosti korejské kultury.

Speciální program je připravený i ve čtyřech lyžařských areálech a u Ostravar arény. Třeba v neděli 11. února, kdy získal Jiří Raška vůbec první olympijské zlato pro svou zemi, se uskuteční Raškohrátky za účasti sportovcova vnuka Jiřího Mazocha. Do Brna zase přijede z Prahy speciální vlak Raška expres.

Podrobný program je k dispozici na webových stránkách Olympijského festivalu