V Brně a Ostravě rostou olympijské parky. Nabídnou víc než tři desítky sportů

Na brněnském výstavišti vrcholí přípravy Olympijského festivalu 2018. V pavilonu Z a jeho okolí rostou ledové plochy a další sportoviště, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet olympijské disciplíny a také společně fandit českým sportovcům. Olympijský park vzniká i v Ostravě u Ostravar arény. Areály v Brně a Ostravě nabídnou lidem víc než tři desítky sportů. Otevřou se v den zahájení zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu – 9. února.

Na budoucích sportovištích Olympijského festivalu Brno 2018 v pavilonu Z a jeho okolí je zatím staveniště, které ale každým dnem roste do finální podoby. Přípravy areálu začaly 15. ledna. „Já jsem rád, že se olympijský park dostal poprvé do Brna. Bude to pro město obrovská celosvětová reklama,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO).

Na vlastní kůži si budou moci zájemci vyzkoušet třináct zimních olympijských sportů, dva z letní olympiády a šestnáct dalších neolympijských. Brno za dvacet milionů korun koupilo mobilní kluziště a curlingovou dráhu. Ledové plochy pro tyto sporty rostou přímo v pavilonu Z. Před pavilonem pak vzniká například bruslařská dráha.

Naplno pracuje také speciální zařízení na výrobu sněhu, které ho musí vyrobit patnáct set metrů krychlových. „Je to speciální technologie Snow factory, která garantuje možnost vyrábět sníh už od patnácti stupňů nad nulou,“ řekl šéf produkce Olympijského festivalu 2018 Martin Gross.

Český olympijský výbor získal na vybudování parku celkem patnáct milionů korun od města a kraje. „Je to na jednom místě, je to kompaktní a je tu úžasné zázemí. Totéž se dá říct i o Ostravě,“ řekl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Příprava kluziště v pavilonu Z
Zdroj: ČT24

Sportovní vybavení bude možné si půjčit přímo v areálu

Kromě fandění českým olympionikům budou mít návštěvníci dostatek příležitostí ke sportování. Veškeré vybavení si mohou zapůjčit přímo v areálu. K dispozici budou běžecké tratě s výukou správného mazání lyží, snowpark, pumptracková dráha, biatlonová střelnice, mobilní skokanský můstek K-4, trenažér pro jízdu na saních a ledová plocha pro jízdu na skeletonu a dvojbobu, rychlobruslení a na příznivce volného bruslení čekají stovky metrů ledových cestiček.

Mapa Olympijského parku Brno
Zdroj: www.olympijskyfestival.cz

Součástí brněnského parku bude i autokros, billiard, zimní plavání nebo zimní varianta triatlonu kryathlon. V areálu se představí také paralympijské disciplíny, jako jsou sledge hokej, běh na lyžích poslepu nebo krasobruslení handicapovaných.

V parku si budou moci zasportovat i příznivci letních sportů. Nabídne florbal, hokejbal, korfbal, pozemní hokej a ropeskipping. Připraveny jsou autogramiády současných i bývalých hráčů HC Kometa Brno, exhibiční krasobruslařská vystoupení. Podrobný program je k dispozici na webových stránkách Olympijského festivalu.

Zajímavý program nabídne „Raškův den“ 11. února, kdy se bude slavit padesát let od vítězství tohoto českého skokana na lyžích na olympijských hrách 1968 v Grenoblu. Z Prahy přímo k pavilonu Z přijede speciální „Raška vlak“ se sportovci a hosty.

V Ostravě vyroste Korejská vesnička, připojí se i lyžařská střediska

V Ostravě bude centrem festivalu Ostravar Aréna, jedna z největších víceúčelových hal v České republice a zároveň domácí hala hokejového týmu HC Vítkovice Ridera. Na Masarykově náměstí vyroste Korejská vesnička a program zasáhne i do čtyř lyžařských středisek v Jeseníkách a Beskydech – Bílé, Karlova, Kopřivné a Mostů u Jablunkova, kde se mohou návštěvníci věnovat nejen alpskému lyžování a snowboardingu, ale i netradičnímu kitingu či fatbiku.

„Venku to bude nejméně deset disciplín a v aréně další. Sportoviště se dají využít pro víc disciplín,“ řekl vedoucí produkce Olympijského festivalu Ostrava Josef Ženíšek. Další podrobnosti nabízí webové stránky festivalu.

Mapa Olympijského parku Ostrava
Zdroj: www.olympijskyfestival.cz

V roli ambasadorů projekt Olympijský festival 2018 podpoří čtyři osobnosti se vztahem k Brnu a Ostravě. Tvářemi projektu jsou dva hokejisté, zlatý medailista z Nagana 1998 David Moravec a bronzový z Turína 2006 Martin Erat, lyžařka Kateřina Pauláthová a krasobruslařka Eliška Březinová.

„Počítám s tím, že se na kluzišti představím v exhibičním vystoupení a také si zabruslím s veřejností,“ řekla Eliška Březinová po návratu z krasobruslařského mistrovství Evropy v Moskvě, kde skončila dvanáctá.

Otevírací doba olympijských parků bude od neděle do čtvrtka od 9 do 19 hodin, pátek a sobota bude prodloužená až do 21 hodin. A vstupné je symbolické 50 korun pro dospělé, děti do 150 centimetrů jsou zdarma.

Podrobnosti o olympijských parcích ve vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)

Olympijské parky se v Česku osvědčily a rozšířily se do světa

Olympijské parky se v České republice osvědčily. V roce 2014 při olympiádě v Soči byl park na Letné v Praze, kam přišlo přes 400 tisíc lidí. Loni stály při letní olympiádě v Riu de Janeiro čtyři parky. Hlavní v Lipně navštívilo přes 340 tisíc lidí, další lidé přišli do parků v Ostravě, Plzni a Pardubicích.

„Festivaly neděláme za účelem zisku, ale pro fanoušky, kterým chceme dát třetí rozměr her. Nejde jen o to sledovat a fandit, ale i si sporty vyzkoušet. A fungují i jako náborová činnost, což jsme si potvrdili při zpětné vazbě,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Český nápad na pořádání olympijských parků nabírá světových měřítek. Mezinárodní olympijský výbor přijal tuzemský koncept, přejmenoval ho na festival a při únorových hrách v Pchjongčchangu už by se měl vedle Brna a Ostravy konat také ve Francii, v Itálii a ve Slovinsku.

Díky tomu, že festivaly zaštítí Mezinárodní olympijský výbor za podpory Asociace národních olympijských výborů, bude možno používat olympijské kruhy a při korejských hrách třeba i vizuální podobu Pchjongčchangu nebo maskota bílého tygra Soohoranga.

Do Brna a Ostravy budou z Prahy vyrážet speciální vlaky, protože metropole se do projektu znovu nezapojí. „Velmi důležitým kritériem je podpora města. V Praze se nám nepodařilo na podpoře s magistrátem dohodnout,“ řekl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.