Olympijský moravskoslezský festival pohlídá více policistů. Ozbrojeni budou i samopaly

Moravskoslezská policie se zaměří na bezpečnost během krajského Olympijského festivalu. V ulicích Ostravy a na dalších místech regionu bude od 9. do 25. února nasazeno až o 100 policistů více. Někteří budou mít i dlouhé zbraně.

V centru Ostravy na Masarykově náměstí ochrání Korejskou vesničku před rizikem najetí automobilu vysouvací kovové sloupy. Dopravní problémy by měla vyřešit kyvadlová autobusová doprava. Sdělil to ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Olympijský festival v Ostravě (zdroj: ČT24)

Olympijský festival se uskuteční v Ostravě a také ve čtyřech skiareálech – Mostech u Jablunkova, Bílé, Kopřivné a Karlově, kde se mohou návštěvníci věnovat nejen alpskému lyžování a snowboardingu, ale i některým netradičním sportům. Hlavním centrem ostravského festivalu pak bude Ostravar Aréna, která je jednou z největších víceúčelových hal v Česku. 

Opatření mírnější než při hokejovém mistrovství

V některých aspektech přirovnal Kužel opatření policie k těm z roku 2015 během hokejového mistrovství světa, jehož část se konala v Ostravě. U tamní Ostravar Arény byla i zóna určená pro fanoušky. „Část dění se i tentokrát bude odehrávat v hale a v jejím okolí. Náročnost chystaného opatření ale není tak vysoká, jak tomu bylo v případě hokejového mistrovství,“ řekl Kužel.

Každý den bude v ulicích Ostravy a na dalších místech kraje nad rámec běžné služby hlídkovat o 100 policistů víc. V Ostravě budou v okolí dějiště Olympijského festivalu po celou dobu. Program ale bude i ve čtyřech lyžařských areálech. Například v Bílé na Frýdecko-Místecku či Kopřivné na Bruntálsku. V těchto místech bude policejní dohled posílen v okamžiku, kdy budou součástí olympijského dění.

Otevřeme záchytná parkoviště. Od nich bude návštěvníky převážet do lyžařských areálů autobus. Nikdo se nemusí bát, že bude muset jít kus pěšky.
Tomáš Kužel
ředitel moravskoslezské policie

V případě lyžařských areálů policie předpokládá možné dopravní komplikace. Mohly by být způsobené jednak sněhem, jednak zvýšenou dopravou. Podle Kužela proto policie ve spolupráci s Moravskoslezským krajem připravila kyvadlovou autobusovou dopravu. Dodal, že nasazení kyvadlové autobusové dopravy bude záviset na zájmu návštěvníků areálů.

Pro zajištění bezpečnosti lidí v okolí ostravské haly a centrálního Masarykova náměstí policie nemusí chystat mimořádná opatření v podobě instalace betonových zábran. „V okolí haly jsou po celý rok umístěné betonové květináče. V případě centra Ostravy budeme využívat výsuvné zábrany, jejichž ovládání spadá pod městskou policii,“ uvedl Kužel.