Na Vinohradech chce developer rekreační komplex. Místní se bojí bytového domu

Události v regionech: Stavba na Vinohradech (zdroj: ČT24)

Nevoli na zasedání zastupitelstva brněnských Vinohrad vzbudil projekt stavby rekreačního areálu. Místní se obávají velké zátěže. Někteří mají navíc podezření, že tam vzniknou i byty, které územní plán nepovoluje. Developer ujišťuje, že tam byty nebudou. Totéž však říká i o jiné své stavbě nedaleko výstaviště, kde také nesmějí vzniknout. Tam však už byty na internetu nabízí. V místě se zrovna mění územní plán.

Lesopark nebo rekreačně sportovní areál s osmi nadzemními patry: to jsou různé plány se stejným místem na brněnských Vinohradech. Jeden je starostův, druhý developerské společnosti. Územní plán z roku 1994 dovoluje obojí.

Společnost, které pozemky patří, chce vystavět komplex. „Posbírali jsme asi padesát povolení, vyjádření a podobných věcí, kdy jediné negativní je stanovisko městské části Vinohrady,“ řekl manažer společnosti Properity Tomáš Drozd.

S jeho vizí starosta Jiří Čejka (nez.) nesouhlasí hned z několika důvodů. „Doprava, životní prostředí, to jsou ty hlavní. A předimenzovanost té stavby,“ vyjmenoval.

Plánovaný rekreační komplex na brněnských Vinohradech
Zdroj: properity.cz

Stavba se, i přes kladné stanovisko odboru územního plánování, příliš nelíbí ani vedení města. „Smyslem té plochy bylo, aby tam zůstala plocha pro rekreaci, park, a nikoliv další obrovský bytový dům,“ řekl brněnský radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Právě to, že se z komplexu nakonec vyvine bytový dům, je obava některých lidí. Developer ale slibuje, že je majitelé jednotky v budově budou dál pronajímat k rekreaci. Podle projektu má areál kapacitu osm set až tisíc návštěvníků za den, včetně 235 lůžek. „Byty tam nebudou. Z jednoho prostého důvodu, že tam být nemohou,“ řekl Drozd.

Projektu na Vinohradech chybí ještě to nejpodstatnější, souhlas tamního stavebního úřadu. Ten definitivně rozhodne, zda areál vznikne, nebo ne.

Podobné obavy u výstaviště

Stejná firma staví i nedaleko výstaviště, na ploše, o které sám developer píše, že je teď určená pro zdravotnictví. Na webových stránkách přitom nabízí k prodeji jednotky. Developer i v tomto případě tvrdí, že o byty nejde. „Tam žádné byty nejsou,“ řekl Drozd. Na otázku, co tedy na webových stránkách společnost nabízí k prodeji, odpovědět odmítl.

Webové stránky objektu u brněnského výstaviště
Zdroj: hippokrates-brno.cz

Firma se opírá o platné stavební povolení. Podle úřadů teď ale musí doplnit dokumentaci. V místě také probíhá změna územního plánu. „Měla by se změnit na smíšenou a v této podobě, pokud ji schválí zastupitelstvo, tak už je možné, aby na této ploše stály i domy, které jsou určené pro bydlení,“ popsal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Stesk urbanisty

Podle politiků, magistrátu ani odborníka na urbanismus ale toto není cesta, jak navzdory zastaralému územnímu plánu v Brně stavět bytové domy. Přesto námi zmíněné projekty povolení od úřadů a institucí dostaly.

Někteří místní s plány developera nesouhlasí
Zdroj: ČT24

„Mně přijde, že to opravdu Odbor územního plánování a rozvoje vydal na základě definice z roku 1994. Kdežto nyní by měl správně přezkoumat, jestli to skutečně tomuto účelu bude sloužit. Mě opravdu mrzí ta arogance developerů, kteří tvrdí, že toto je rekreační středisko nebo toto je zdravotnictví, a přitom jsou to byty,“ uvedl Tomáš Pavlovský z Ateliéru urbanismu Fakulty stavební VUT.

Firmy dlouhodobě poukazují na to, že míst, kde by se bez problémů daly domy v Brně stavět, je minimum. Viní starý územní plán.