Rekordy referenda o vstupu do EU: Tři čtvrtiny Županovic proti, celé Dolní Těšice pro

Události: Rekordy z referenda (zdroj: ČT24)

V jihočeských Županovicích bylo v červnu 2003 v referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii 75 procent hlasujících proti. To bylo nejvíc v celé republice. Opačný rekord zaznamenali v Dolních Těšicích na Přerovsku. Tam pro vstup hlasovali všichni, kteří se referenda zúčastnili.

Županovice svůj odmítavý vztah k Unii v jedné věci drží. Dosud nežádali o žádnou velkou unijní dotaci. Hlavně kvůli finanční spoluúčasti na dotaci. Někteří občané přidávají i další důvody: obavu z rozkradení peněz po cestě nebo složitý proces žádostí.

Na nedávnou stavbu sociálních bytů nebo další větší projekty tak přispěl český stát. Z evropských peněz je v obci jen počítač a tiskárna na obecním úřadu.

Jednu výhodu členství si ale Županovičtí užívají. Mají to zhruba pět kilometrů do Rakouska a mnozí z nich tam pracují. Mimo jiné i manželka starosty Luboše Bureše.

Všichni pro

V Dolních Těšicích na Přerovsku naopak na obecním úřadě visí celoročně evropská vlajka. „My jsme hrdí na to, že jsme v Evropské unii,“ vysvětluje starosta Jakub Mašláň (nez).

Jeho předchůdce Bohumil Němec má díky synovi dobrý vhled do unijních struktur. Syn pracoval i v diplomatických službách přímo v Bruselu. „Poznatky od něho mám a je to určitě pozitivní. Dopad na naši obec byl,“ říká Němec.

Obyvatelé si pochvalují, že je úřad opravený a nové povrchy jsou i na cestách. Nejdůležitější věci zaplatily státní dotace. Na ty by však podle místních nebylo bez peněz z Unie.

Podobně jako Županovičtí si také v Dolních Těšicích cení nejviditelnějšího důsledku integrace Česka. Jsou nadšení z možnosti snadného cestování přes hranice.