Hejtmana naštval Wizz Air. Kraj hledá možnosti, jak letadly propojit Brno s Evropou

Jihomoravský kraj hledá náhradu za zrušenou linku Brno – Eindhoven. Její konec oznámila letecká společnost Wizz Air, která ji v Brně provozovala šest let. Podle kraje ale jednání nebyla férová. Společnost požadovala od krajského úřadu peníze.

Letecký dopravce Wizz Air už nechce linku do Eindhovenu provozovat kvůli nízké vytíženosti a naposledy poletí 28. října.  Firma chtěla na provozování linky dotace od kraje.  

„Musím říct, že tak arogantní jednání od této firmy jsem nečekal. Jednání směřovala do jednoho jediného směru a to: ,Zaplaťte nám za to, že lítáme,‘“ řekl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Miliony korun za obsazenou linku

Kolik firma požadovala, ale říci nechtěl. Podle informací České televize se jednalo řádově o miliony korun. Letecká linka přitom v Brně fungovala šest let bez podpory a její obsazenost byla kolem osmdesáti procent. Podle letiště i kraje byla jednoznačně zisková. Podle hejtmana je linka zisková v případě pětašedesátiprocentní obsazenosti. 

Kraj chce přilákat další dopravce na brněnské letiště (zdroj: ČT24)

Wizz Air konec linky a svoje požadavky nijak konkrétně nevysvětlil. „Kapacita bude převedena na spoje s vyšší poptávkou včetně minulý týden oznámené linky z Prahy do izraelského Ejlatu,“ uvedl mluvčí společnosti Sorina Ratz.

Jedinou finančně podporovanou leteckou linkou z Brna je v tuto chvíli ta do Mnichova. Letos v prvním pololetí už město s krajem daly na spojení celkem přes 22 milionů, v červenci schválili dalších 17 milionů korun.

Linka do Mnichova funguje od listopadu 2015. Podle mluvčí brněnského letiště Kateřiny Pichalové by  podle zkušeností z praxe měla být linka za tři, čtyři roky soběstačná.

Kraj chce další linky

Před prázdninami se létalo v pracovní dny dvakrát, o víkendu jednou. O prázdninách se počet letů zredukoval na jeden. Od září budou letadla na lince létat v pracovní dny opět dvakrát a poté v neděli, sobota se vynechá.

Jihomoravský kraj nyní jedná se dvěma dalšími společnostmi o nových pravidelných linkách. „Věřím, že do měsíce, do dvou můžeme oznámit, že letecké spojení bude,“ řekl hejtman Šimek. O kterých destinacích kraj jedná, zatím prozradit nechtěl. Zároveň ale nevyloučil, že se na příletové ceduli brněnského letiště znovu objeví Eindhoven.