Hasičům se podařilo lokalizovat požár v centru Otrokovic, plameny se už nešíří

Události: Požár průmyslového objektu v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

Hasiči po zhruba čtyřech hodinách lokalizovali požár průmyslového objektu v Otrokovicích na Zlínsku. Zasahují tam od rána, vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy ten nejvyšší, odpoledne jej snížili na třetí. Plameny se už dále nešíří. Na místě zasahovalo 38 jednotek hasičů, několik jednotek už bylo odvoláno. Hasiči ale budou na místě i přes noc. Jeden hasič se při zásahu zranil. Škoda bude podle prvotních odhadů v desítkách milionů korun. Příčina zatím není známá.

Při požáru, který začal ve středu před 05:30 na třídě Tomáše Bati, zasahovalo v jednu chvíli 38 jednotek, dvě stovky hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, odpoledne jej hasiči snížili na třetí stupeň. „Dělají se likvidační práce a dohašování skrytých ohnisek,“ uvedl mluvčí hasičů David Martinec po páté hodině odpoledne. Podle redaktora ČT Josefa Kvasničky také velitel zásahu odpoledne rozhodl o demolici zbývajících stropů.

Po deváté hodině večer oznámili hasiči, že snížili počet jednotek, které u požáru zůstávají, na čtyři. Ty ale dál pokračují v práci, likvidaci požáru ještě hasiči nevyhlásili. 

Na místě byla i jednotka s dronem z Vyškova kvůli pohledu z výšky na celý prostor požářiště. U události zasahovali i příslušníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm, kteří měřili koncentraci škodlivin v ovzduší.

V objektu začala hořet autodílna, ale postupně plameny zasáhly i další provozovny. Dým byl od rána vidět z dálky. Evakuace lidí nakonec nebyla nutná. Policie ale vyzvala občany, ať zavřou okna a nevětrají. „Obyvatelé Otrokovic už mohou větrat bez jakéhokoliv omezení, protože nepříznivá rozptylová situace z dopoledne už pominula,“ informoval z místa před osmou večer Kvasnička.

Kvůli zjišťování příčiny požáru bude vyšetřovatel hasičů společně s policií na místě ve čtvrtek. Bude se zjišťovat jen z vnější strany budovy, statik zakázal vstup dovnitř, uvedl Martinec. Do objektu se vyšetřovatelé z bezpečnostních důvodů nejspíš dostanou až za několik dní.

Podle velitele zásahu a ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Víta Rušara mohly být v objektech i tlakové lahve. „Mám informace od svědků, že došlo i k nějakým výbuchům, ale za dobu mé přítomnosti tady k žádnému výbuchu nedošlo. Ani majitelé provozoven neavizovali nic, co by mohlo být nebezpečné,“ dodal. 

Požár budovy v centru Otrokovic (zdroj: ČT24)

Komplikovaný zásah

Hasiči měli při likvidaci požáru problém především s tím, že jednotlivé objekty jsou spojené střechou, plameny se tak snadno šířily. Kvůli jejímu odstranění na místo přijel i speciální útvar z Hlučína. Podle redaktora ČT Ondřeje Šimečka si se střechou speciální pásové rypadlo poradilo během několika desítek minut. „Nyní už je možné, aby hasiči pomocí výškové techniky dohašovali místo, kde se dosud kumulovalo nejvíce tepla,“ popsal z místa v půl čtvrté odpoledne. Díky tomu mohli odpoledne začít někteří hasiči z místa odjíždět.

Studio ČT24: Požár v objektu v centru Otrokovic (zdroj: ČT24)

„Druhým obrovským problémem je slabý tlak v hydrantu čili nedostatek požární vody,“ řekl ve vysílání ČT mluvčí krajských hasičů Adam Fuksa. Auta z celého kraje proto přivážela vodu z nedaleké vodní nádrže.

Při likvidaci požáru se podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriely Netopilové Sluštíkové popálil jeden hasič. „Utrpěl popáleniny druhého stupně na ruce,“ upřesnila s tím, že byl převezen do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. U požáru jsou tři posádky záchranky. 

Josef Kvasnička hovořil o požáru průmyslového objektu Otrokovicích (zdroj: ČT24)

Dopravní omezení

Kvůli požáru musejí obyvatelé Otrokovic počítat i s dopravním omezením. Zavřená komunikace přerušila standardní trasu autobusové linky MHD č. 55, zavřené jsou zastávky Hurdisky a Moravní. Autobusy i trolejbusy jezdí po náhradních trasách, vznikají kvůli tomu maximálně desetiminutová zpoždění.

„O objízdných trasách informujeme cestující na elektronických zastávkových panelech. Předpokládáme, že tento mimořádný režim bude platit po celý den,“ uvedl vedoucí dispečer Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Jan Tesař.

„Provoz na přilehlé komunikaci je zatím zcela uzavřen. Velitelský štáb HZS Zlínského kraje po celkovém posouzení situace rozhodl, že po skončení hasebních prací bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu a vozidla nad 3,5 tuny budou mít průjezd zakázán. Velitel zásahu vyhodnotil, že není třeba činit žádná speciální opatření ve vztahu k ochraně obyvatelstva. Situaci také nadále průběžně monitoruje. V zasaženém objektu se nenachází žádná průmyslová výroba, jedná se o komerční prostory, konkrétně o automyčku, pneuservis, květinářství a koupelnové studio,“ uvedla mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.

Kde je to možné, obnovují se dodávky elektrické energie.

Otrokovice utrpěly i historickou škodu – shořel starý obchodní dům z roku 1931. Byla to vůbec první veřejná stavba v tehdy nově vznikajícím městě.