Firma u Chlumce na Ústecku vrtala bez povolení, místní se bojí o vodu ve studnách

Události v regionech: Vrty pro budoucí trať bez povolení (zdroj: ČT24)

Specializovaná firma AZ Geo musela v Chlumci na Ústecku přerušit průzkumný vrt pro budoucí trať vysokorychlostní železnice. Podle chlumecké radnice totiž plánovaný, zhruba 90 metrů hluboký vrt firma neoznámila na příslušné úřady a nezajistila ani průzkumy studen v okolí. Právě ty byly podmínkou pro zahájení prací.

Práce na vrtu skončily ve chvíli, kdy měl hloubku třicet metrů. Firma už místo opustila, její přítomnost už dokládají jenom bedny s vyvrtanými vzorky podloží. To, že začala nedaleko Chlumce pracovat, překvapilo místní i úřady. „Zeptala jsem se, jestli na to mají příslušné povolení. Pracovníci mi sdělili, že povolení nemají,“ uvedla starostka Chlumce Veronika Srnková (nestr.).

„Stalo se, že jak byl takový fofr, tak prostě taková triviální a základní věc, jako je předložení projektu na krajský úřad, se opomněla,“ reagoval jednatel společnosti AZ Geo Mirko Jakšurek. Srnková ale tvrdí, že firma měla vrt oznámit i na ústecký magistrát, a to kvůli ochraně vody. Jakšurek oponuje, že toto povinností společnosti není.

Může vrt ohrozit vodu?

„Dle dostupných informací se vrt KHV-11 nachází na pozemku, na kterém je stanoveno ochranné pásmo vodního zdroje II. stupně. Pro tyto případy je k pracím nutný souhlas vodoprávního úřadu,“ reagoval vedoucí oddělení vodního hospodářství ústeckého magistrátu Karel Jungbauer.

Podle radnice v Chlumci měla navíc firma zajistit i monitoring vody v okolních studnách. „Protože je tady nějaké jímací území. Před započetím vrtných prací je potřeba, aby hydrogeolog zaměřil hladiny vod ve všech studnách v okolí,“ míní starostka. Jakšurek potvrdil, že společnost žádné studny nekontrolovala.

Vrt je už teď plný vody. Místní se bojí, že kvůli tomu jejich studny vyschnou. „Mohl by nám tu vodu všechnu stáhnout, takže bychom mohli být úplně bez ní,“ vyjádřila obavy obyvatelka Chlumce Karla Veselá.

Společnost AZ Geo momentálně zajišťuje potřebná povolení a dokumenty. Až potom se na místě opět rozběhnou stroje.