Elektrárny Opatovice mají povolení vypouštět víc škodlivin. Hradec Králové i kraj se chtějí bránit

Elektrárny Opatovice mají výjimky z emisních limitů (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj nesouhlasí s rozhodnutím, které Elektrárnám Opatovice až na osm let povoluje výjimky z emisních limitů. Hejtmanství se odvolává k ministerstvu životního prostředí. Protesty navíc chystá i krajské město. O výjimkách rozhodoval Krajský úřad v Jihlavě kvůli podjatosti jiných úřadů.

Elektrárny Opatovice dostaly výjimku z limitů na šest a osm let. Před pěti lety se zařízení za téměř tři miliardy korun modernizovalo. „Plníme téměř všechno, až na oxidy dusíku, kde jsme zažádali o výjimku a nově zařazené emise rtuti,“ uvedla mluvčí Elektráren Opatovice Hana Počtová. 

Vyšší objem emisí, než stanoví zákon, povolil Krajský úřad Kraje Vysočina. Proti závěru je však Královéhradecký kraj. „Nesouhlasíme s udělením této výjimky a podáme odvolání,“ oznámil mluvčí Krajského úřadu v Hradci Králové Dan Lechmann. 

Podobný názor má také radnice v Hradci Králové, ta chce protestovat přímo u ministerstva životního prostředí. „Rozhodně bychom se nechtěli chovat jako aktivisté. Pokud bychom nutili Elektrárny Opatovice, aby s okamžitou platností dodržely tyto emisní limity, občanům by třeba i několikanásobně mohla narůst částka, kterou budou platit za teplo,“ upozornil primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Primátor je v dozorčí radě elektráren

Elektrárny chtějí přejít na zemní plyn do roku 2030. Kraj i město ale požadují, aby to společnost stihla zhruba za poloviční dobu.

Primátor Hrabálek je však zároveň členem dozorčí rady elektráren, kde pobírá statisícové odměny ročně. Podle zákona o obcích musí primátor hájit zájmy města a veřejnosti. „Já v tom skutečně nevidím nic špatného,“ tvrdí.

V dozorčí radě Elektráren Opatovice zasedají zástupci Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi od 90. let. Debata o tom, zda je to správné, nikdy neskončila. „Pokládáme za logické, že zástupci těchto měst jsou kvůli informovanosti v dozorčí radě,“ tvrdí mluvčí elektráren Počtová.

Elektrárna zásobuje teplem tři okresy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.