Dvě brněnské nemocnice budou mít jednoho ředitele. Úrazovku povede šéf Nemocnice Milosrdných bratří Piler

Novým ředitelem brněnské Úrazové nemocnice bude od 1. dubna Pavel Piler. Od konce loňského roku je zároveň ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří. Radní se rozhodli na základě doporučení výběrové komise, která se shodla jednohlasně. Druhým kandidátem byl dosavadní ředitel Zdeněk Buštík.

Zdeněk Buštík řídil nemocnici pátým rokem a podle dřívějšího vyjádření náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) má město záměr po takové době výběrová řízení na vedoucí pozice příspěvkových organizací opakovat. Zároveň město nebylo spokojené s ekonomickou situací nemocnice.

„Pavel Piler představil vizi, kterou vedení města akceptuje a zdá se mu dobrá. Jde o řízení dvou samostatných nemocnic pomocí jednoho managementu,“ řekl Petr Hladík. Město si od toho slibuje zlepšení nejen ekonomické, ale i kvalitativní a možnost provázání péče a výchovy a vzdělání mladých lékařů. Společné může být i praní a správa prádla, ekonomika, účetnictví, nákupy, což může znamenat částečnou úsporu.

Město dává nemocnici ročně příspěvek v řádu desítek milionů korun. Chtělo jej snížit od roku 2016 do letoška z šedesáti na dvacet milionů. „Do roku 2018 se nám to dařilo, loni už měl být příspěvek jen 30 milionů a realita byla 64 a letos namísto 20 milionů 40,“ řekl náměstek primátorky.

Podle dosavadního ředitele Zdeňka Buštíka ekonomickou situaci způsobuje navýšení platů, které není plně hrazené pojišťovnami. „Je to problém celé republiky, nejsme sami,“ řekl dříve Buštík.

Úrazová nemocnice má asi pět set zaměstnanců, ročně provede kolem sedmi a půl tisíce operací, roční obrat je přes půl miliardy korun.