Dopravní omezení kvůli opravě ústeckého Benešova mostu začnou nejspíš od listopadu

Události v regionech: Dopravní omezení kvůli opravě Benešova mostu v Ústí začnou asi od listopadu (zdroj: ČT24)

Ústí nad Labem se připravuje na uzavření mostu doktora Edvarda Beneše. Dopravní omezení kvůli generální opravě klíčové spojnice začnou nejspíš v listopadu. Tou dobou bude hotová provizorní lávka pro chodce, kam se převedou inženýrské sítě z mostní stavby. S přesným datem se ještě pracuje, opravená musí být Výstupní ulice a také křižovatka pod Větruší. Opatření počítají s preferencí vozidel MHD a integrovaného záchranného systému, oznámil po jednání pracovní skupiny hejtman Jan Schiller (ANO).

„Snažíme se ta opatření dělat tak, aby byla preferovaná autobusová doprava a záchranný systém,“ konstatovala vedoucí odboru investic na krajském úřadě Pavla Svítilová. Omezení se podle ní bude týkat několika křižovatek, kde dojde k úpravám.

Práce na nich už začaly na kruhovém objezdu pod Větruší. Pod nákupním centrem Forum bude vymezen pruh pro MHD a IZS. „K největší úpravě asi dojde na křižovatce ze sjezdu z Mariánského mostu, kdy auta, která pojedou z Mariánského mostu, budou moct jet pouze rovně,“ upozornila Svítilová s tím, že do centra se dostanou přes kruhový objezd po Větruší.

Z Mariánského mostu bude moct do města odbočit pouze MHD, záchranný systém a auta jedoucí z Krásného Března v pravém pruhu.

Další opatření spočívají v instalaci světelné signalizace na Mariánském mostě, aby tam nezůstávalo stát velké množství aut. Zároveň budou preferovat MHD a IZS. Opatření by měla podle primátora Petra Nedvědického (ANO) zvýšit plynulost provozu. Policie bude zpočátku dohlížet na dodržování nových opatření, která nicméně zatím nejsou schválená. Jde pouze o návrh.

Uzavírce bude předcházet dokončení lávky přes Labe a s ní dopravní omezení na cyklostezce. Od 1. července se začne pracovat na překopu inženýrských sítí, což si vyžádá podle zástupce sdružení zhotovitelských firem Pavla Kuděje dopravní omezení u Benešova mostu. Vysouvání provizorní lávky, které potrvá den až dva, je naplánované na konec prázdnin. Uzavřená bude v té době Přístavní ulice.

Dlouhodobě špatný stav

Bývalé fotbalové hřiště na Střekově zatím slouží pro potřeby firmy, která připravuje lávku. Primátor řekl, že po jejím dokončení 6. listopadu se plocha předělá na parkovací místa. Bude jich několik set. „Zároveň budou mít občané rychlý přístup na provizorní lávku,“ doplnil primátor. Město prý bude vyzývat lidi, aby více využívali cesty MHD.

Celkové výdaje na generální opravu mostu jsou zhruba 617 milionů korun, větší část pokryje dotace. Most je ve špatném stavu a jeho oprava se plánuje léta. Ocelová konstrukce je zrezavělá, správce most pro jistotu pravidelně prověřuje. Nejezdí přes něj MHD ani nákladní doprava.

Mostu je skoro devadesát let, opakovaně jej poškodily povodně. Při výstavbě po něm projelo pár aut denně, v současné době jej denně přejede zhruba dvacet tisíc aut. Pravidelně ho kontroluje statik. Mezi červnem a červencem dojde na geologický průzkum statické únosnosti mostního oblouku. Zástupci města, kraje a zhotovitele seznámí veřejnost s dopravními omezeními 26. června.