Oprava Benešova mostu v Ústí nad Labem zkomplikuje dopravu. Okolní obce se obávají náporu vozů

V Ústí nad Labem začaly přípravy na opravu Benešova mostu, páteřní silniční spojnice obou břehů Labe. Kraj pro ni počítá s víc než půl miliardou korun. Už v sobotu čeká řidiče, kteří projíždějí křižovatku pod zámečkem Větruše, omezení. Správa železnic (SŽ) začne měnit most nad silnicí, a ta tak bude uzavřená. Stavební práce na křižovatce budou pokračovat až do léta.

Silničáři rozšiřují kruhový objezd, který je křižovatkou ve směru na Děčín, Lovosice nebo do centra města. Půlka kruhového objezdu je nyní uzavřená a na příjezdu se tvoří kolony. Řidiči mohou jet objízdnou trasou přes centrum města.

Tranzitní dopravu na Děčín chce pak kraj vést obcemi Libouchec a Jílové, které proti nákladní dopravě dlouho protestovaly. Na jednom z domů se dokonce objevil billboard, který upozorňoval na poničení způsobené zvýšením intenzity dopravy v okolí – domy se tam i propadaly. Teď by trasou mohly kamiony začít jezdit znovu a právě proti tomu se obce bouří.

Uzavírka Benešova mostu v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24

Doprava v Ústí nad Labem se přesune na už vytížený Mariánský most

Most doktora Edvarda Beneše je jedním ze dvou silničních mostů v Ústí nad Labem. Jde o důležitou spojnici mezi obytnou částí Střekov a centrem města. Až dojde k jeho uzavření, vznikne vedle něj menší lávka pro pěší a cyklisty. Auta a hromadná doprava se přesunou na nedaleký Mariánský most, kde je už teď hustá doprava a v ranní špičce se tvoří kolony.

V plánu je, aby přednost dostaly autobusy a trolejbusy, které budou z nábřeží odbočovat do centra města. Auta by měla centrum objíždět podél Labe, tedy po hlavní trase ústeckým krajem z Prahy do Děčína.

Rekonstrukce Benešova mostu by měla trvat do března 2027.