Do pražských ulic vyběhli maratonci. Zastavily se kvůli nim tramvaje i autobusy, metro posílilo

Události ČT: Do pražských ulic vyběhli maratonci (zdroj: ČT24)

Kvůli maratonskému běhu byla v neděli omezena doprava v širším centru Prahy. Policisté postupně zastavili provoz po celé trase maratonu. Změny se dotkly i řady tramvajových a autobusových linek, naopak metro jezdilo častěji.

Běžecký závod odstartoval v neděli v 9 hodin ze Staroměstského náměstí a vedl centrem města po obou březích Vltavy. Poslední z více než 10 tisíc závodníků doběhl do cíle kolem čtvrté hodiny odpoledne. Po celé trase policisté a strážníci řídili dopravu podle aktuální situace a uzavírali průjezd.

„Jednotlivé úseky budou uzavřené na nezbytně nutnou dobu a poté, co jimi proběhne poslední závodník, bude v těchto úsecích provoz opět obnoven,“ plánoval v pátek mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie požádala řidiče, aby respektovali její pokyny, a pokud možno se centru města vyhnuli.

Trasa pražského maratonu 2019
Zdroj: runczech.com

Kvůli běhu byly v neděli upraveny trasy řady tramvajových a autobusových linek, a to přibližně v době od 8:45 do 16:15. Úplný přehled změn zveřejnil pražský dopravní podnik na svém webu. Pro dopravu v centru města doporučil podnik použít přednostně metro, které mělo posílený provoz.

Letos se pražský maraton konal po pětadvacáté. K založení běžecké tradice v hlavním městě pomohl i olympijský medailista Emil Zátopek, který ve své době zaběhl 18 světových rekordů.

Letošní ročník maratonu vyhráli Mahdžúb Dazza z Bahrajnu a Lonah Salpeterová, Keňanka startující v barvách Izraele. Salpeterová stanovila nové traťové maximum časem 2:19:44.

Koordinátor maratonu: Start ze Staroměstského náměstí za zvuku Vltavy? Moc krásnějších tras není (zdroj: ČT24)