Do hejna labutí v Tovačově se začlenila i jedna černá. Zřejmě uletěla chovateli

Na Křenovském rybníku v Tovačově na Přerovsku se objevila černá labuť. Podle ornitologů pravděpodobně někomu uletěla z chovu. Původním domovem labutě černé je Austrálie, v Evropě se chová nejen v zoo, ale i v soukromých chovech, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Podle snímků ornitologů se labuť černá přirozeně začlenila do hejna mezi své bílé společnice.

„Labuť černá je menší než u nás běžná labuť velká a díky jejímu černému zbarvení je nezaměnitelná. Málokdo však ví, že nemá pouze černé peří. Její letky jsou bílé, což je vidět pouze v letu. Od naší labutě se odlišuje i převážně červeným zbarvením zobáku a výrazným bílým proužkem,“ uvedl Šafránek.

Podle ornitologů jde o nádherného ptáka, a proto se výjimečně objevuje i u našich chovatelů exotického ptactva, odkud občas unikne do volné přírody. „Podobně tomu tak bylo v roce 2008, kdy se objevila na Zámeckém rybníku v Chropyni, nebo v letech 2014 až 2016 na Záhlinických rybnících na Kroměřížsku. Vždy se jednalo o ptáky uniklé od chovatelů,“ doplnil místopředseda spolku.

Pták se začlenil do hejna bílých labutí
Zdroj: Moravský ornitologický spolek

Podle odborníků by v tomto případě vzhledem k ročnímu období bylo vhodné, kdyby se našel její majitel a ten si černou labuť odchytil. Labutě se totiž živí převážně rostlinnou potravou, které bude v zimě nedostatek, dodal Šafránek.