Čunkův sen o nové nemocnici nemá pochopení u všech. V Kroměříži se bojí rušení oddělení

Někteří obyvatelé Kroměříže i zdravotníci se bojí omezení péče v místním zdravotnickém zařízení v souvislosti s postavením nové krajské nemocnice ve Zlíně. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) považuje tento projekt za svoji největší výzvu. Od minulého týdne ho prezentuje v různých městech Zlínského kraje.

Sál v Kroměříži zaplnila více než stovka lidí, většinou odpůrců výstavby nové nemocnice ve Zlíně. Zaznívaly výkřiky i potlesk. Část místních obyvatel a zdravotníci se bojí útlumu nebo dokonce rušení kroměřížské nemocnice. Prioritou radnice v Kroměříži je zachování současné zdravotnické péče.

Hejtman Čunek projekt nové nemocnice obhajuje, tvrdí, že se ostatních krajských zařízení nedotkne. „Díky nové nemocnici by úroveň zdravotnictví v kraji měla výrazně vzrůst,“ řekl. Negativně se k projektu staví i opoziční zastupitelé Zlínského kraje. „ Náš postoj je proti. Nevíme totiž, jak přesně bude vypadat financování,“ sdělil opoziční zastupitel Ivan Mařák (KSČM). Podobný názor mají i sociální demokraté. „Projekt má nejasné financování, s výstavbou nesouhlasíme,“ uvedl Pavel Růžička (ČSSD).

Největší investice v historii kraje

Nová nemocnice ve Zlíně je nejodvážnější a také suverénně největší investice v historii Zlínského kraje. Pro hejtmana Jiřího Čunka je její postavení hotová věc. „Jsem si naprosto jist, že ji postavíme.“

Devět set lůžek, ambulance, hotel nebo školka. Na periferii Zlína by měla nová nemocnice vyrůst na zcela prázdné ploše. Cena za plánovaný komplex je osm miliard korun. Podle výpočtů, které má hejtman k dispozici, by rekonstrukce současné nemocnice byla nejen dražší, ale také by trvala déle. Nové zařízení by s okolním světem spojovala kromě silnice i železnice. Trať mezi Zlínem a Otrokovicemi čeká elektrifikace a vlaky tam mají jezdit každých patnáct minut.

Kraj už pro novou nemocnici vykoupil většinu pozemků, chybí mu ale ještě ty, které patří Zlínu. K dohodě musí dojít v řádu dnů. Krajští zastupitelé budou rozhodovat o nové nemocnici nejspíš už v březnu.