Čtyři obce mají nové zastupitele. Na Ústecku volby táhly

V sobotu se konaly volby do zastupitelstev čtyř obcí. Volilo se ve Vražkově, Bynovci, Vracovicích a Lážovicích, tedy tam, kde se původní vedení rozpadlo. Zájem o hlasování v menších obcích byl poměrně velký.

Ve Vracovicích na Znojemsku podala kandidátku jen Komunistická strana Čech a Moravy, získala tedy 100 procent hlasů. Volební účast činila 42,50 procenta, vyplývá z informací na webu volby.cz.

V obci po minulých volbách složili zastupitelé včetně starosty mandáty, a proto se volby konaly znovu. KSČM podala devítičlennou kandidátku, zastupitelstvo je sedmičlenné. Volit přišlo 68 lidí ze 160 a odevzdali 375 preferenčních hlasů. Nejvyšší počet jich získala Miloslava Zachová, dosavadní místostarostka. Předchozí starosta znovu nekandidoval.

V minulých volbách měla kandidátku tři skupení, a to KSČM, Za Vracovice a Pro Vracovice. Volby s více než 40procentní podporou vyhráli komunisté, kteří získali tři mandáty stejně jako uskupení Za Vracovice. Na uskupení Pro Vracovice připadl poslední mandát. Vracovice mají kolem 400 obyvatel, před dvěma lety byla volební účast přes 80 procent.

V Lážovicích na Berounsku podalo kandidátku pět lidí bez stranické příslušnosti, všichni se stali novými zastupiteli. Volební účast činila 46,99 procenta, vyplývá z informací na webu volby.cz.

Volby se v obci se zhruba stovkou obyvatel konaly, protože jedna z dosavadních zastupitelek se odstěhovala. Obec by tak neměla potřebný počet zastupitelů. Nejvyšší počet hlasů získal dosavadní starosta Jiří Budil. V novém zastupitelstvu usedne také nynější místostarostka Jitka Karmazínová a zastupitel Lukáš Veselý.

Ve Vražkově na Ústecku zvítězilo sdružení ZaRegion vedené dosavadní starostkou Jaroslavou Smetanovou, získalo skoro 39 procent a bude mít tři mandáty. Na druhém místě je SNK Evropští demokraté, které obdrželo téměř 35 procent a bude mít dva mandáty stejně jako třetí ANO s 26 procenty. Účast překročila 64 procent. V roce 2018 byla volební účast ve Vražkově jen 36 procent, tehdy jedinou kandidátku sestavila ČSSD.

V Bynovci na Ústecku se o přízeň voličů ucházela tři hnutí. Zvítězilo uskupení I nadále rozvíjet obec dosavadní starostky Petruše Zahradníkové, které získalo 46,45 procenta hlasů, bude mít tři mandáty. Po dvou obdrželo Za soudržnost obce a SPOLEČNĚ PRO OBEC. Účast dosáhla 74 procent.

V obci byla i při posledních komunálních volbách v roce 2018 vysoká volební účast. Tehdy přišlo hlasovat v obci v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce téměř osmdesát procent oprávněných voličů.