Čtyři obce volí nová zastupitelstva. Zájem je poměrně velký, místnosti se zavřou ve 22 hodin

Lidé v sobotu ve čtyřech obcích volí nová zastupitelstva. Hlasuje ve Vražkově, Bynovci, Vracovicích a Lážovicích, tedy tam, kde se původní vedení rozpadlo. Zájem o hlasování v menších obcích je poměrně velký, k urnám zájemci přichází za zvýšených hygienických opatření. Čas mají do 22 hodin.

Ve Vražkově na Litoměřicku odstoupili opoziční zastupitelé, mimořádné hlasování se tak v sobotu koná kvůli poklesu počtu zastupitelů pod zákonnou hranici. Zájem voličů je velký, za dopoledne jich přišlo přes 35 procent. Volí se celkem sedm zastupitelů, na seznamu mají 322 oprávněných voličů.

V roce 2018 byla volební účast ve Vražkově 36 procent, tehdy jedinou kandidátku sestavila ČSSD. Letos v červnu se kvůli neshodám ohledně územního plánu zastupitelstvo rozpadlo. V sobotu vybírají lidé mezi kandidáty stran SNK Evropští demokraté a ANO a hnutím ZaRegion. O zvolení se uchází celkem 23 kandidátů.

V Bynovci na Děčínsku je situace obdobná. Odstoupili tam opoziční zastupitelé i s náhradníky kvůli sporu ohledně územního plánu. Zájem o hlasování je také velký. „Přišlo už zhruba 60 lidí,“ řekla před polednem předsedkyně tamní volební komise Lucie Kuchyňová.

V obci v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce kandiduje za tři uskupení 27 lidí. Mezi třemi uskupeními vybírali lidé i ve volbách v roce 2018. Tehdy uspěli kandidáti ze všech tří hnutí.

Ve Vracovicích odstoupil starosta kvůli trestnímu oznámení

Volby se konají také ve Vracovicích na Znojemsku, kde odstoupil starosta a jeho uskupení kvůli trestnímu oznámení. Voliči mohou odevzdat hlas jen Komunistické straně Čech a Moravy, která jako jediná podala kandidátku. Zájem je nižší, komise odpoledne hlásila, že k urně dorazilo zatím 45 voličů ze 160. Před dvěma lety byla volební účast přes 80 procent. 

Volí se také v Lážovicích na Berounsku, kde se jedna ze zastupitelek odstěhovala do jiného města kvůli rodině. K urnám tam zatím přišlo zhruba 25 procent voličů.

Volby probíhají za zvýšených hygienických podmínek, voliči musí mít roušky, do místností musí vstupovat jednotlivě a nesmí se v nich dlouho zdržovat. Hlasování začalo v sedm hodin ráno, k urnám je možné zajít až do sobotních 22 hodin.