Jáchymov (Karlovarsko) – Do Krušných hor vyrazili pracovníci České obchodní inspekce. Před jarními prázdninami chtějí zkontrolovat, zda podnikatelé, kteří nabízejí lyžařům stravování, ubytování, i samotní vlekaři dodržují obchodní předpisy. Zajímá je především, zda všichni účtují správné ceny a své zákazníky řádně informují.
ČOI kontroluje horská střediska, chce to stihnout do prázdnin
Lyžaři, kteří přijedou na hory, obvykle čile nakupují – u vlekařů skipasy, v restauracích či stáncích oběd a svačinu, v hotelech platí za nocleh. Teď k běžným hostům přibyli také inspektoři ČOI, kteří kontrolují míry nápojů, váhu potravin, zda jsou zveřejněné povinné informace a také, jestli obchodníci mají všechny předepsané dokumenty. Po první sérii kontrol jsou inspektoři spokojeni, nedostatků našli minimum. „V jednom případě chyběl ceník prodávaných nápojů,“ přiblížil ředitel plzeňského a karlovarského inspektorátu ČOI Jan Řezáč.
Horští podnikatelé jsou přesvědčeni, že ani další kontroly nic zásadního nenaleznou. Na kvalitu služeb totiž dohlížejí i obce, pro které je turistický ruch většinou klíčový. „Pokud jsou stížnosti – my je zaznamenáváme třeba přes naše infocentrum – potom můžeme i konat,“ upozornil starosta Božího Daru Jan Horník.
Inspekce začaly tak, aby ČOI stihla vše zkontrolovat do začátku jarních prázdnin – v prvních oblastech budou mít děti volno již příští týden. S namátkovými kontrolami lyžařských areálů ale chce Česká obchodní inspekce pokračovat i v průběhu celých jarních prázdnin.