Cestu do Špindlerova Mlýna komplikují opravy mostů. Práce potrvají celé léto

Události: Cestu do Špindlerova Mlýna komplikují opravy mostů (zdroj: ČT24)

Na silnici vedoucí do Špindlerova Mlýna se rekonstruují tři mosty. Turisté, kterých s oteplením v Krkonoších přibývá, tak musí po cestě počítat se zdržením. Komplikace to představuje ale i pro zdravotníky a horské záchranáře. Stavební práce tam potrvají celé léto.

„Byly poruchy i v nosné konstrukci, takže už jsme museli přistoupit k tomu, že mosty budou zcela nové,“ sdělil náměstek ředitele Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Koutník.

Na silnici z Vrchlabí řidiče nejprve zbrzdí sanace skalního masivu. Třináctikilometrová cesta do Špindlerova Mlýna mezi třemi staveništi se tak protahuje.

„Cesta je čím dál delší, protože jsou tam troje semafory, které na sebe nenavazují. Teď to trvá 25 minut, někdy i půl hodiny,“ uvedla provozní kavárny ve Špindlerově Mlýně Anna Kroupová.

Místy se projíždí kyvadlově jedním jízdním pruhem, provoz se ale na sebe nedaří navázat, fronty se tak tvoří i mimo dopravní špičku. „Je to z toho důvodu, že je tady špatný signál, ruší se tu různé frekvence. Operativně budou případně nasazeni regulovčíci,“ vysvětlil Marek Mazura, který má na starost technický dozor.

Zdržení se obává i horská služba

Jenže turistů v Krkonoších – a tak i delších kolon u semaforů – přibývá už během května. „Na víkendy jsme obsazeni z 95, devadesáti procent,“ řekl provozovatel hotelu Savoy Jiří Gajdošík.

Zdržení se ale obává i horská služba. Při většině zásahů v terénu spolupracuje s pozemními posádkami zdravotníků. „Záchranářské vozidlo se může dostat maximálně na první post u semaforu, ale dál už ne. Je to potom otázka předávání pacientů a jejich následné péče, která se může zpomalit,“ podotkl mluvčí Horské služby Krkonoše Marek Fryš.

Pro horské město je nejdůležitější, aby se přestavby tří mostů za 120 milionů korun do zimy stihly. Silnice má být plně průjezdná na konci října.