Část obyvatel Malých Svatoňovic protestuje proti výstavbě linky na zpracování gumárenského odpadu

Události v regionech: Lidé se bouří proti Saar Gummi (zdroj: ČT24)

Lidé v Malých Svatoňovicích nechtějí plánovaný provoz linky na zpracování gumárenského odpadu společnosti Saar Gummi. Petici proti ní už podepsalo dvě stě padesát místních obyvatel, podali i námitku proti stavebnímu řízení a rozklad proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí.

Někteří obyvatelé Malých Svatoňovic mají obavu, že nová linka na recyklaci gumárenských zbytků přinese hluk, zvýšenou dopravu a emise. Má fungovat v opuštěné hale blízkého průmyslového areálu. „To nerozhodla ani rada, rozhodl pouze pan starosta. Radě to přednesl člověk, který je podle mne ve střetu zájmu, pracuje ve firmě Saar Gummi,“ řekl organizátor petice Pavel Kejzlar.

„Tady není žádný důvod to projednávat v radě nebo zastupitelstvu. Tady všichni radní i zastupitelé jsou neuvolnění, to znamená, že někde pracují,“ řekl starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník (nestr.).

Část občanů si stěžuje i na to, že s nimi o záměru nikdo nemluvil. „Občané byli postavení před hotovou věc a pak v tu chvíli získáváte nedůvěru,“ poznamenala místní obyvatelka a petentka Eva Hylmarová.

Sousední obec nový provoz vítá

Z větší části bude nová linka ležet na katastru Rtyně v Podkrkonoší. Ta nový provoz vítá. „Saar Gummi je dokonce ochotná přispět i nějakou částkou například na výstavbu chodníků,“ řekl starosta Stanislav Řezníček (nestr.).

„Vadný výrobek by skončil na skládce, my ho plánujeme přepracovat na podobu gumárenské směsi,“ popsal generální ředitel Saar Gummi Czech Tomáš Slanina. „Snížíme výrazně uhlíkovou stopu, která vzniká při výrobě a dopravě surovin,“ dodal.

Na stavební povolení firma stále čeká, odpůrci totiž podali námitku na podjatost stavebního úřadu v Malých Svatoňovicích, přezkoumává ji teď krajský úřad.